◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Doi artiști plastici, o expoziție de artă în alb-negru și color

Cu siguranță, bucureștenii cunosc activitățile culturale desfășurate la Cercul Militar Național, în special cei pasionați de artă și literatură, care pe parcursul anilor au vizitat spațiile dedicate organizării unor expoziții de artă, lansări, târguri, saloane de carte.

Eu însămi am intrat deseori în sălile Foaier, Rondă, Galeria artelor, pentru a admira lucrările expuse. Când mă aflam pe Bd. Elisabeta sau pe Calea Victoriei, mă abăteam câteva clipe, citeam afișele și pătrundeam cu plăcere în universul artistic. În acei ani nu îi cunoșteam personal pe artiștii plastici Ecaterina Mihai și Mihai Cătrună, apoi drumurile ni s-au intersectat cu diferite ocazii. Admirându-le activitatea din domeniul cultural-artistic și creațiile, nu puteam să nu vizitez expoziția de artă În trecere… de la alb la culoare, organizată în Sala Foaier, deschisă în perioada 19 dcembrie 2022 – 8 ianuarie 2023.

În primele zile ale lunii ianuarie, într-o plăcută după-amiază, am ajuns în fața Palatului Cercului Militar Național, fără să anunț, riscând să nu-i întâlnesc pe ambii artiști. Totuși, speram ca astrele să fie de partea mea, convinsă că le voi face o surpriză și ne vom revedea cu maximă bucurie. Și chiar așa s-a întâmplat. Timpul parcă s-a oprit în compania celor doi artiști și a lucrărilor acestora. Cadrul elegant, adecvat unor asemenea întâlniri pline de nobile sentimente, atrage vizitatorii și prin poziția excelentă, avantajoasă pentru artiști și creațiile lor și în beneficiul iubitorilor de frumos. Iar artiștii plastici Ecaterina Mihai și Mihai Cătrună au avut parte în mod deosebit de vizite, ceea ce am putut constata eu însămi pe parcursul unei ore petrecute împreună, dar și datorită numeroaselor postări de pe paginile de Facebook ale celor care au fost prezenți în Sala Foaier în perioada expoziției de artă, dovedind astfel cât sunt de îndrăgiți și de apreciați artiștii. Și cum să nu fie, când activitatea lor pe tărâmul culturii este atât de diversificată?!

ECATERINA MIHAI a participat la aproape 300 de expoziții – personale, colective, saloane naționale și internaționale de artă, abordând mai multe tehnici de lucru – pictură, grafică, icoane, vitralii, mozaic, ceramică, tapiserie, decorațiuni, imprimeu textil, colaj textil, măști populare. De subliniat, participarea cu lucrări de pictură la zece ediții consecutive ale Salonului Național „Mihai Eminescu”, organizat la Sala „Constantin Brâncuși” a Palatului Parlamentului, de Camera Deputaților, Centrul Internațional de Conferințe, Direcția Organizare Evenimente – Compartimentul Expoziții, în colaborare cu Gruparea Colecționarilor de Medalii și Insigne „Mihai Eminescu” din cadrul Societății Numismatice Române. Cel care a inițiat Salonului Național „Mihai Eminescu”, implicându-se total de aproape 20 de ani, este Mihai Costin. În anul 2022, acestuia i-au fost acordate de către UZPR Premiul și Trofeul „Eminescu Jurnalistul”.

Lucrările Ecaterinei Mihai s-au bucurat de multe aprecieri, fiind laureată a mai multor concursuri naționale și internaționale. Contribuția la dezvoltarea artei românești a avut drept urmare și conferirea a mai multor diplome, plachete și medalii. În anul 2021 i-a fost acordată Premiul Eminescu „Teiul de Aur”, pentru ilustrații la opera eminesciană, conferită de Consiliul Județean Botoșani, Biblioteca „Mihai Eminescu” din localitate și Casa Editorială „Geea” Pe parcursul timpului, a inițiat și a organizat numeroase tabere de creație, excursii de documentare, atât în România, cât și în alte țări, a inițiat și a fost expozant în cadrul a numeroase programe culturale. S-a implicat în realizarea copertelor și ilustrațiilor interioare ale multor volume de poezie și proză. Este redactor-coordonator artistic al revistei „Eminesciana. Revista eternului frumos”, fondată de artistul plastic Mihai Cătrună, redactor la revista Pro Art, membru al Uniunii Artiștilor Plastici, membru al mai multor cenacluri și asociații, inclusă în Enciclopedia Artiștilor Români Contemporani. În anul 2022 a publicat antologia „Mihai Eminescu. Natura în poezie”, o selecție personală din lirica eminesciană, ilustrată cu lucrări originale, din propria creație.

MIHAI CĂTRUNĂ, grafician, ilustrator, pictor, membru al UZPR – Filiala Presă culturală, s-a remarcat îndeosebi prin contribuția la reprezentarea artistică a chipului lui Mihai Eminescu, intrând în galeria celor care au realizat portretele lui Mihai Eminescu, alături de Valentin Tănase, Romulus Dumitru Harda, Corneliu Ioan Bălănean ș.a.

A participat la unsprezece ediții ale Salonului Național „Mihai Eminescu” de la la Sala „Constantin Brâncuși” a Palatului Parlamentului. Contribuția sa s-a materializat în lucrări grafice, pirogravură și pictură, dar și în medalioane, având model grafica portretelor Eminescu realizate, în diplome, afișe, invitații și banere, pornind de la arta grafică eminesciană, cărți poștale de colecție cu arta eminesciană, plicuri omagiale și calendare. A realizat coperte și ilustrații pentru volume dedicate lui Eminescu în România, în Canada, în diferite colecții și formate, inclusiv cele de dimensiuni liliput. Activitatea artistică eminesciană a fost apreciată cu Premiul Eminescu „Teiul de Aur”, pentru Literatură, Arte Vizuale, Jurnalism, Colecții și Colecționari, ediția a XX-a, conferită de Consiliul Județean Botoșani, Biblioteca „Mihai Eminescu” din localitate și Casa Editorială „Geea”.

Având multe expoziții personale, participând la expoziții colective și diferite activități culturale s-a bucurat și de alte recunoașteri, cum ar fi selectarea  între pictorii europeni la Salonul de arta modernă de la Bruxelles, 2010, l’Europe Fantastique, Surréaliste et Apocalyptique Musèe d’Art Fantastique.

Este fondator al revistei „Eminesciana. Revista eternului frumos”, a colaborat cu mai multe reviste pe parcursul timpului, „Pro Art”, „Nomen Artis”, „Bogdania”, „Condeirul Diasporei” ș.a., a avut ca preocupări realizarea de coperte și ilustrații de carte, colaborând cu autorii și editurile respective, printre care se numără și Editura Astralis, pentru volumul „Veșminte de Luceafăr” al poetei Daniela Gherasă.

În anul 2022 a publicat albumul „Mihai Eminescu în arta lui Mihai Cătrună”, cuprizând o selecție de gravuri, pictură de șevalet, cărți poștale, postere, calendare, coperte de publicații etc.

Sunt convinsă că expoziția de artă În trecere… de la alb la culoare a celor doi artiști plastici, colaboratori și prieteni pe tărâmul artelor, nu a putut să aibă drept efect decât încântarea ochilor și bucuria sufletelor privitorilor. Alb-negru și culoare. În Sala Foaier, lucrările grafice ale lui Mihai Cătrună se armonizau perfect cu picturile pline de culoare ale Ecaterinei Mihai. În fața chipurilor lui Mihai Eminescu, reprezentate mereu altfel de artist, a portretelor altor personalități ale culturii române (Nichita Stănescu, George Enescu, Constantin Brâncuși, Mihail Sebastian, Amza Pellea, Sergiu Nicolaescu ș.a), dar și ale unor oameni ai literelor contemporani, toate alb-negru, fremătam de nerăbdare să privesc și lucrările Ecaterinei Mihai, peisaje marine, peisaje rurale, pasteluri, încântătoare prin coloristică, sensibilitate, lumină. Mă plimbam de la unele la altele cu acea plăcere oferită doar de echilibrul simțit în apropierea unui tot unitar, de data aceasta, inspirat realizat în Sala Foaier de cei doi artiști – Ecaterina Mihai și Mihai Cătrună.

Și nu pot opri apariția în mintea mea, acum când scriu, a rândurilor citite în articolul lui Marian Nencescu, intitulat Corespondențe și coincidențe. Pictură și poezie sub „crugul Eminescului”, publicat pe site-ul UZPR, din care redau: „Cu totul, Ecaterina Mihai este un artist plastic matur, un colorist inspirat și un desenator desăvărșit” și „Un portret al lui Mihai Cătrună este, în sine, un univers spiritual, un vulcan de gânduri și trăiri”.

Îmi exprim convingerea că Ecaterina Mihai și Mihai Cătrună vor oferi în continuare opere minunate, mărturii ale talentului și pasiunii pentru artă, ale dorinței de a le elibera din adâncimea sufletului către oameni.

Camelia Pantazi Tudor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *