◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Federația Internațională a Jurnaliștilor atrage atenția că Iranul pregătește o nouă acțiune împotriva jurnalismului independent

Guvernul iranian și-a anunțat planurile de a stabili un sistem de licențiere pentru jurnaliștii care își desfășoară activitatea în țară. Federația Internațională a Jurnaliștilor (IFJ) este alarmată de ultima acțiune anunțată de guvern, care își va extinde controlul asupra informațiilor, înăbușind rămășițele unui corp subțire de jurnalism independent și exacerbând reprimarea presei locale și internaționale.

Ministrul Culturii și Îndrumării Islamice, Mohammad Mahdi Esmaili, a anunțat intenția guvernului de a institui un sistem de acreditare pentru jurnaliști. Deși nu au fost făcute publice alte detalii sau date specifice de către autorități, dacă propunerea va progresa, niciun jurnalist nu va avea voie să practice profesia fără licență guvernamentală, atrage atenția IFJ.

Nu este prima dată când guvernul iranian încearcă să creeze un sistem de acreditare pentru jurnalişti. În 2013, executivul a introdus un proiect de lege destinat să facă acest lucru. Nu a fost însă depus niciodată, după proteste din partea comunității jurnalistice. În prezent, guvernul pare hotărât să-și facă propunerea să avanseze fără aprobarea parlamentară.

Șeful Asociației Jurnaliștilor din Provincia Teheran (TPJA), Akbar Montajabi, a declarat, pentru ziarul reformist Shargh: „Sunt în favoarea eliberării de licențe jurnaliștilor, nu de către guvern, ci de către asociațiile comerciale, la fel cum asociațiile comerciale eliberează licențe pentru cineaști și artiști plastici, ceea ce este un pas către consolidarea instituțiilor civile. Guvernul nu este în situația de a determina cine este jurnalist și cine nu”.

Vestea a venit la câteva zile după prima aniversare a morții lui Mahsa/Jina Amini, pe 16 septembrie, care a declanșat proteste larg răspândite și o represiune brutală asupra jurnaliștilor și mass-media care acopereau aceste evenimente. Cel puțin 100 de jurnaliști au fost arestați și închiși în Iran în ultimul an, a dezvăluit un raport IFJ publicat în septembrie 2023.

Secretarul general al FIJ, Anthony Bellanger, a declarat: „Sistemul de licențiere pe care îl planifică Republica Islamică și care va cădea sub controlul total al guvernului iranian, încearcă să-și întărească și mai mult controlul asupra jurnaliştilor. Ne opunem total implementării acesteia și reamintim autorităților iraniene obligațiile lor internaționale față de drepturile omului și libertatea de exprimare. Jurnalismul nu este o crimă, iar Republica Islamică trebuie să elibereze toți jurnaliștii și lucrătorii media întemnițați din țară”. (redacția UZPR)

Foto: Engin Akyurt/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *