◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.05.2024

Expoziție de artă grafică: „Ultimul gram de suflet” – în memoria regretatului artist plastic gorjean Aurelian Iulius Șuță

În după amiaza zilei de 22 septembrie a.c. în sălile Muzeului Național „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu și în prezența unui numeros public, a avut loc vernisajul expoziției de artă grafică intitulată „Ultimul gram de suflet”  organizată în memoria regretatului artist Aurelian Iulius Șuță (ȘAI), cu creații ale acestuia.

Curatorul expoziției este artistul plastic Florin Preda Dochinoiu, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Totodată, în debutul evenimentului a avut loc și lansarea volumului de poezie „Poeme desenate” al scriitorului Alex Gregora, membru al Uniunii Scriitorilor din România, un volum care este ilustrat cu lucrări semnate de cel în memoria căruia a fost organizată expoziția, regretatul Aulerian Iulius Șuță – ȘAI. De asemenea poetul Alex Gregora a mai lansat încă un volum intitulat „Mi-e toamnă, mă văd înger”, cu reproduceri din creația lui Aurelian Iulius Șuță, pe prima și ultima copertă a cărții sale.

Despre eveniment, despre omul Aurelian Iulius Șuță și creația sa, au vorbit cu mult patos și afecțiune o serie de personalități care au trăit și au lucrat cu acesta, printre care amintim pe: Denisa Șuță – soția regretatului artist care este și managerul Muzeului Național „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu; Alex Gregora, autorul celor două volume de poezie lansate cu acest prilej;  comisar șef de poliție Daniel Fețeanu – Adjunct al Șefului Inspectoratului de Poliție Județean Gorj, poetul Spiridon Popescu, poetul Nicolae Dragoș, Florin Preda Dochinoiu, ș.a.

Evenimentul a fost organizat de Muzeul Național „Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu cu sprijinul și implicarea Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” din Târgu-Jiu, Centrul  de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu, Asociației Internaționale a Polițiștilor – Secția Română din județul Gorj și a Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu.

Expoziția cuprinde lucrări ale artistului care și-a desfășurat activitatea sa profesională, până la pensionare, în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Gorj.

În cele ce urmează prezentăm câteva date și informații despre maestrul Aurelian Iulius Şuţă.

Aurelian Iulius Șuță sau ȘAI cum a fost cunoscut în lumea artistică și cum şi-a semnat  lucrările sale, a fost, unul din cei mai renumiți caricaturiști români, cu un număr impresionant de expoziții de autor și de grup, în țară și în străinătate.

Aurelian Iulius Șuță s-a născut la  22 septembrie 1965 la Bumbești Jiu, județul Gorj. A urmat cursurile generale în localitate după care pe cele ale Liceului  industrial de electrotehnică din Târgu Jiu. Debutează în caricatură la Târgu Jiu în anul 1990. Devine polițist (1994)  si lucrează mulți ani la Poliția Gorj în calitate de criminalist.

Pasiunea sa artistică și dorința de perfecționare îl determină să urmeze studii aprofundate de specialitate. Astfel a fost licențiat în Pedagogia Artelor Plastice și Decorative al Universității ”Constantin Brâncuși”  Târgu Jiu și în Arte Vizuale al Universității de Vest – Timișoara.

A fost membru al Asociației Caricaturiștilor Profesioniști din România  precum și al Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Craiova.

Dintre proiectele majore ale lui Aurelian Iulius Șuță, de-a lungul anilor,  amintim doar câteva, pe care le grupăm astfel:

numeroase participări și premii la saloane de umor, expoziții personale și de grup, precum: „Mărul de Aur”- Bistrița; „Oltenii şi Restul Lumii” – Slatina; „Umor la Gura Humorului” – Gura Humorului; „Ion Cănăvoiu” – Târgu Jiu; „Revelionul Caricaturiștilor” – Urziceni;  „C. Calotescu Neicu” – Turceni;               „Gaudeamus” – Târgul de Carte – Romexpo București; „Salonul de Carte Civică şi Polițistă” – București; „Nicolae Petrescu Găină” – Craiova; „21 de Grame de Suflet” – Colecția despre Iubire (Târgu Jiu, București, Urziceni, Roma, Toronto, Gura Humorului, Băilești, Petroșani);  Veliko Tarnovo – Bulgaria;  Vendee – Franța; „Absolventul” – Târgu Jiu;

numeroase proiecte artistice de autor: „Re-MEDIU” – desene ecologiste; „Guvernul Năstase” – Portrete  și expoziție la Teatrul Național din Craiova;  ; „Medicale” – Despre Doctori; „Criminaliștii – Oameni Şi Ei!”; „Codul Penal În Caricaturi” (ilustraţie satirică a Codului Penal al României); „21 de Grame de Suflet” – Colecția despre Iubire; „Ai Carte, Ai Parte!”; „Antismoking Cartoon”; „Melcul”, ”O Șuță de caricaturi” și altele.

ilustrații de carte, printre care: „Sărbătoare cu viespii” – de Alex Gregora; „Nopți albe cu dungi negre” – de Ioan Buda Tetu;  „Cobra Regală” – de Ion Cănăvoiu; „Singurătatea alergătorului de cursă lungă” – de Ion Cepoi; Radiografia unui plămân” – de Victor Barbu

semnează cele aproape 100 de portrete ale Miniștrilor de Interne ai României precum și pe cele a 40 ale Comandanților Jandarmeriei și pe cele a peste 50 ale unor șefi de poliții;

autor a cinci calendare satirice;

caricatura 3D; 

membru al „caricaturiștilor de serviciu” la Târgul Internațional de Carte „Gaudeamus” București cu o expoziție VIP la Sala Radio București; și enumerarea poate continua.

Subliniem faptul că lucrările lui Aurelian Iulius Șuță au fost găzduite, pe lângă numeroase simeze. și de renumite publicații precum  Flacăra-Flacăra REBUS, Revista Pentru Patrie, Poliția Română, Revista Româna de Criminalistică precum și de către presa locală din județele Gorj, Dolj și Mehedinți.

Artistul Aurelian Iulius Șuță s-a stins din viață mult prea devreme, pe patul de spital, în data de 7 noiembrie 2020, răpus de blestematul COVID-19.

Și ca să vezi. Fatalitate:  Cu doar două săptămâni  înainte de a ajunge la spital,  pe 13 octombrie a.c., la ora 13,13, Aurelian Iulius Şuţă a vernisat, la Muzeul Județean Gorj  expoziția sa de caricatură „COIDO; ERGO SUM”,  ce a avut ca temă pandemia de Covid-19.

Calitatea lucrărilor realizate de ȘAI a făcut ca azi, un mare număr din acestea să se afle în colecții particulare din Romania, Franța, Spania, Italia, S.U.A., Germania, Elveția, Bulgaria şi nu numai.

Prin munca sa inteligentă și plină de har, Aurelian Iulius Suță se înscrie în galeria marilor artiști români ai genului, pentru care merită toată aprecierea și considerația noastră.

Un eveniment reușit ,cu o participare numeroasă și prezența unor personalități culturale și artistice de prim rang din municipiul Târgu-Jiu și județul Gorj.

 

dr. Victor Troacă / UZPR – Filiala „Jean Bărbulescu”

Președinte al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni

„Al. D. Șerban” Tg-Jiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *