◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.05.2024

Experții, politicienii și opinia publică, alarmați de declinul jurnalismului local

Concedierea în masă a peste 600 de oameni de la Metroland Media Group, din Canada, împreună cu vestea că Nordstar intenționează să înceteze tipărirea celor 70 de ziare comunitare din Ontario înseamnă probleme pentru o democrație sănătoasă, spun experții din industrie.

 

„Uneori este nevoie doar de un jurnalist…”

Disponibilizările Nordstar înseamnă că nu mai vor mai fi ziare comunitare care să acopere totul, de la lupta pentru un spital local până la şedinţele consiliului şcolar. Karim Bardeesy, directorul executiv al grupului pentru democrație The Dais și fost jurnalist spune că nu este o veste bună pentru responsabilitate: „Există dovezi că în deșerturile de știri sau în locurile cu există o relație între mai puțină atenție asupra politicii locale și mai multă corupție. Prezența jurnaliștilor în comunitate îi ține la răspuundere  pe cei de la putere și pe cei care încearcă să îi curteze pe cei de la putere”.

Expertul citat de cbc.ca subliniază că disponibilizările afectează pe toată lumea dintr-o comunitate, iar politicienii sau activiștii nu pot lua locul jurnalismului – bine dotat pentru a cerceta o problemă: „Uneori este nevoie doar de un jurnalist care lucrează într-o comunitate locală pentru a atrage cu adevărat atenția asupra a ceea ce s-ar putea întâmpla la nivel de oraș”.

 

Mai mult spațiu pentru dezinformare și speculații

Brian Capitao afirmă că articolele sale despre probleme locale au dus la dezbateri în consiliu și la schimbări de politică. Dar a aflat că își va pierde slujba de reporter la Vaughan Citizen, un ziar Metroland: „Fără un reporter local, cred că se va instala un decalaj”.

Aceste evoluții sunt, de asemenea, îngrijorătoare pentru unii dintre politicienii care înțeleg miza jurnalismului în comunitate dincolo de interesul lor imediat, de a nu mai fi aât de atent supravegheați. Primarul din Whitby, Elizabeth Roy, a spus că este „foarte îngrijorată” de modul în care membrii comunității vor obține informațiile de care au nevoie: „Evenimentele comunitare, informații despre potențialele evoluții și evenimentele candidaților în timpul alegerilor sunt postate în ziar. Multe probleme, precum impulsul pentru un nou spital în oraș, au primit cea mai mare parte din acoperirea lor de la reporterul local Metroland”. Așadar, și politicienii sunt conștienți de faptul că lipsa de acoperire jurnalistică îi afectează direct.

April Lindgren, profesor de jurnalism la Toronto Metropolitan University, care cercetează știrile locale, spune că „absența știrilor în timp util și verificate produse în mod independent creează, de asemenea, mai mult spațiu pentru dezinformare și speculații ”. Și Brent Jolly, președintele Asociației Jurnaliștilor din Canada, atrage atenția că mai puține surse de știri vor lăsa mai mulți oameni să apeleze la informații neverificate de pe rețelele sociale. (redacția UZPR)

Foto: Robert Owen-Wahl/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *