◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro06.05.2024

Peste 1.250 de minute de interpretare lirică, în 20 de recitaluri: „Eminescu pe alei prin Sectorul 3”   

În perioada 17-23 iulie 2023, străzile Sectorului 3 au fost străbătute de lirica eminesciană așezată pe portative, precum și intepretată de actori. În cadrul proiectului educațional Eminescu pe alei prin Sectorul 3, timp de șapte zile, tinerii artiști ai Asociației Royal Art Muzzyk au adus poezii eminesciene fie cântate, fie interpretate, în 20 de locații din Sectorul 3. În fiecare zi au avut loc trei recitaluri a câte 60 de minute, de la orele 16:00, 18:00 și 20:00. Locuitorii sectorului au putut audia recitalurile chiar din confortul propriului cămin, pe bancă în aer liber, în parc, în apropierea lăcașurilor de cult, în timp ce își făceau plimbarea sau în drumul lor spre alte locații din București.

Nevoia socială pe care am identificat-o a fost dorința cetățenilor de a putea lua parte la astfel de evenimente artistice, de a simți că se află în epicentrul efervescenței culturale a capitalei. În acest fel am venit în întâmpinarea locuitorilor Sectorului 3, i-am atras într-o oază de frumos, le-am creat un cadru de reverie și relaxare, cadru care este în același timp unul educativ.

Mulțumim partenerilor noștri, Asociația Centrul de Asistență și Resurse pentru Educație și Integrare, și suntem extrem de recunoscători pentru sprijinul acordat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3, alături de Cluburile Seniorilor „Codrii Neamțului” și „Râmnicu Sărat”, precum și de Parohiile Delea Nouă Calist, Pogorârea Sfântului Duh (Parc Titan) și Sfinții Români.

Programul artistic a cuprins 11 lieduri pe versuri de Mihai Eminescu și 7 poezii eminesciene. Succesul nostru s-a cuantificat în entuziasmul receptării, adesea am surprins persoane care ne-au filmat cu telefonul mobil pentru a păstra amintirea momentului cultural-artistic și educativ cu care s-au întâlnit în sectorul lor. Au fost, de asemenea, locuitori care au venit în mod special să ne felicite și care au aplaudat în egală măsură demersul Primăriei Sectorului 3 de a oferi astfel de momente de grație în mijlocul vieții agitate a marelui oraș.

În parcuri și la locurile de joacă am avut un public preponderent format din copii, părinți, bunici. Vârstele copiilor erau cuprinse între 3 și 12 ani. Ei au reprezentat un public extrem de receptiv. Copiii au fost cei care i-au făcut atenți pe părinți și bunici că urmează să aibă loc un spectacol, ei singuri s-au organizat pe bănci și au așteptat curioși, dar extrem de răbdători, începerea momentului. Au ascultat în liniște, fără să dea niciun semn de agitație sau plictiseală, privind cu interes interpreții. La final, au venit să îi felicite personal pe tinerii artiști, dorind să facă poze cu ei și chiar să le adreseze întrebări, la care au primit răspunsuri atente. Acest fapt ne-a bucurat foarte tare, pentru că, deși sensurile versurilor eminesciene nu sunt întotdeauna ușor de înțeles pentru cei mici, ei au fost cei care și-au dorit să nu piardă nimic din ce avea să se spună și să se cânte. Explicația noastră este că au relaționat cu energia bună transmisă, cu mirarea în fața întregii frumuseți cuprinse de marele poet și de compozitorii care i-au transpus lirica pe muzică. În parcuri, tot din publicul nostru au făcut parte și câini de rasă care se aflau la ora de dresaj și pe care nu i-a deranjat să asculte și îndeplinească în continuare comenzile, chiar dacă auzeau pianul și vocile amplificate. Acest fapt ne-a bucurat, pentru că a însemnat că am reușit să participăm la viața parcurilor, fără să le stricăm armonia, fără să deranjăm alte activități educative și recreative.

În piețe și pe străzile dintre blocuri experiența a fost una exact așa cum a țintit unul din obiectivele proiectului nostru: să oferim un moment cultural-artistic și educativ chiar în inima cartierului, printre blocuri, cât mai aproape de viața de zi cu zi, cu care locuitorii sunt atât de obișnuiți și pe care noi am dorit să o animăm prin demersul nostru. Toți cei care mergeau să facă cumpărături, se opreau și la dus și la întors. Nu tuturor timpul le-a permis să stea să urmărească momentul în întregime, dar se observa cum ar mai fi vrut să mai asculte puțin și încă puțin.

Nu în ultimul rând, în curtea bisericilor unde am fost primiți cu toată deschiderea și dragostea, ne-am simțit cu adevărat binecuvântați, am avut parte de momente emoționante, de suflet. La fel a fost și la cele două cluburi ale seniorilor din Sectorul 3, unde ne-am bucurat de o atenție deosebită și de multe urări de bine. Mai multe persoane au ținut să sublinieze faptul că această inițiativă este una cu efect salvator, transformator, în niște vremuri cărora pare uneori că le-a fost pierdută cârma.

În total, în cele 7 zile am ajuns în mod direct la un număr de aproximativ 5000 de persoane. Publicul larg din mediul online sau la care informația a ajuns prin viu grai, public pe care îl estimăm la 10.000 de persoane, ne-a putut urmări datorită live-urilor, pozelor și înregistrărilor audio-video postate în timpul sau imediat după fiecare eveniment. De asemenea, recitalurile noastre se regăsesc în multe telefoane mobile particulare, pentru că la fiecare reprezentație am fost filmați de cca. 10 – 20 de persoane, unii reușind să filmeze tot recitalul, dorind să-l revadă și în liniștea propriul cămin, precum și arătându-l sau trimițându-l și celorlalți membri ai familiei.

Încă o dată ne exprimăm recunoștința față de Primăria Sectorului 3, pentru toată încrederea și sprijinul acordate, față de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3, Cluburile Seniorilor „Codrii Neamțului” și „Râmnicu Sărat”, precum și față de Parohiile Delea Nouă Calist, Pogorârea Sfântului Duh (Parc Titan) și Sfinții Români.

 

ARTIȘTI  

Costin Raia – Pian

Iosua Galev – Pian

Roxana Sima – Soprană

Maria Bodislav – Soprană

Vera Enache – Soprană

Constantin Pastramă – Tenor

Septimiu Urzică – Bariton

Ana Baciu – actriță

Andrei Barbu – actor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *