◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.05.2024

Canicula combinată cu poluarea dublează riscul de infarct fatal

Deoarece valuri de căldură extreme sunt în prognoză pentru mai multe regiuni din SUA și din Europa în această vară, un nou studiu avertizează că temperaturile ridicate și poluarea aerului pot dubla riscul de a suferi atacuri de cord fatale.

Această cercetare, care a analizat datele dintr-o singură provincie chineză pe parcursul a cinci ani, a găsit o corelație semnificativă între riscul de decese prin atac de cord și zilele marcate de căldură extremă, frig extrem sau niveluri ridicate de particule în aer. Studiul a relevat, de asemenea, o creștere a deceselor cauzate de atacuri de cord în perioadele extrem de calde. În mod îngrijorător, datele arată, de asemenea, că riscul de atacuri de cord fatale se intensifică cu cât durează mai mult un eveniment meteorologic extrem.

Oamenii de știință chinezi care au efectuat studiul publicat în jurnalul Asociației Americane de Inimă, „Circulation” urmăresc să-și folosească descoperirile pentru a preveni viitoarele decese prin atac de cord.

Nivelurile ridicate de particule au fost definite de cercetători ca un nivel mediu de particule fine de peste 37,5 micrograme pe metru cub. Studiul a constatat că riscul de atacuri de cord letale a crescut cu o cincime (18%) în timpul valurilor de căldură de două zile, și mai mult odată cu temperatura și durata. De exemplu, riscul a fost cu 74% mai mare în timpul valurilor de căldură care au durat patru zile.

În același timp, studiul a arătat că riscul de atacuri de cord fatal s-a dublat în timpul valurilor de căldură de patru zile combinate cu niveluri de poluare cu particule fine de peste 37,5 micrograme pe metru cub – nivelurile ridicate de poluare nu au crescut în mod similar riscurile de deces prin atac de cord în perioadele reci.

Conform obiectivelor Organizației Mondiale a Sănătății, cercetătorii estimează că până la 2,8% din decesele cauzate de atacuri de cord pot fi atribuite combinației dintre temperaturi extreme și niveluri ridicate de poluare. Dr. Yuewei Liu, autor principal al studiului, avertizează că descoperirile studiului au implicații îngrijorătoare, având în vedere frecvența și severitatea în creștere a valurilor de căldură la nivel mondial.

„Evenimentele de temperatură extremă devin din ce în ce mai frecvente, mai lungi și mai intense, iar efectele lor adverse asupra sănătății au stârnit îngrijorări tot mai mari. O altă problemă de mediu la nivel mondial este prezența particulelor fine în aer, care pot interacționa sinergic cu temperaturile extreme pentru a afecta negativ sănătatea cardiovasculară”, spune Yuewei Liu, profesor asociat de epidemiologie la Școala de Sănătate Publică de la Universitatea Sun Yat-sen, din Guangzhou, China, autor al cercetării. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *