◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.05.2024

Papa Francisc: „Jurnalismul necesită capacitatea de a merge acolo unde nimeni altcineva nu merge”

Papa Francisc a primit o delegație a reprezentanților Premiului Internaţional de Jurnalism „Biagio Agnes”, ocazie cu care le-a cerut jurnaliştilor din întreaga lume să-şi îmbrăţişeze vocaţia de a educa în mod responsabil şi etic generaţiile viitoare şi de a construi o civilizaţie mai bună.

Papa Francisc le-a reamintit jurnaliștilor rolul lor important de informare și educare responsabilă. „Numai împreună putem trasa un orizont de speranță. Aceasta este munca de zi cu zi a jurnalistului, chemat să-și tocescă pantofii sau să meargă pe străzile digitale ascultând mereu oamenii pe care îi întâlnește. Jurnalismul necesită capacitatea de a merge acolo unde nimeni nu merge: o mișcare și o dorință de a vedea. O curiozitate, o deschidere, o pasiune”.

Potrivit vaticannews.va, Sfântul Părinte a conturat trei „elemente” ale muncii jurnalistice, „care sunt poate din ce în ce mai puțin folosite, dar care au încă multe de oferit: caiet, pix și privire. Notarea unui fapt implică întotdeauna multă muncă interioară. Caietul ne amintește de importanța ascultării. Jurnalistul nu este niciodată un contabil al istoriei, ci o persoană care a decis să experimenteze implicațiile acesteia prin participare, cu compasiune. Pixul încă ajută la procesarea gândirii, conectând capul și mâinile, promovând amintirile și conectând memoria cu prezentul. Simbolul peniței amintește astfel actul creativ al jurnaliștilor și lucrătorilor media. Dar caietul și pixulsunt simple accesorii dacă lipsește o privire asupra realității. O privire reală, nu doar una virtuală. Astăzi, mai mult decât în trecut, a deplâns el, cineva poate fi distras de cuvinte, imagini și mesaje care poluează viața”, a spus Suveranul Pontif.

Papa a mai spus că privirea unui jurnalist „trebuie îndreptată din inimă, pentru a risipi umbrele și pentru a construi o civilizație mai bună”. (redacția UZPR)

Foto: Joppe Spaa/Unsplash

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *