◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.05.2024

Junalismul soluțiilor „nu este o veste bună, ci o relatare despre cum răspund oamenii la probleme”

Fiecare efort de a aborda problemele de sănătate mintală ale tinerilor a fost prezentat recent într-un buletin de știri local CBS, ca modalități de de mișcare către „jurnalismul de soluții”.

Ideea postului este că reporterii trebuie să fie mai mult decât purtătorii de vești proaste.

„Vrem să privim dincolo de cine, ce, unde și de ce să ne întrebăm cum putem ajuta să facem comunitățile noastre locuri mai bune”, a spus Wendy McMahon, co-președinte al CBS News și al posturilor de televiziune CBS.

Postul a pregătit lideri de știri în jurnalism de soluții la cele 14 posturi locale pe care le deține, pe piețe mari, precum New York, Los Angeles și Chicago, și a deschis un „laborator de inovare” pentru ca aceștia să lucreze împreună.

Rețeaua lucrează cu Solutions Journalism Network, o organizație formată în 2013 de doi foști reporteri ai New York Times, David Bornstein și Tina Rosenberg, și antreprenoarea Courtney Martin. Reporterii The Times au scris o rubrică numită „Remedieri”, care a fost adesea populară, în ciuda faptului că s-a ocupat de subiecte dure, cum ar fi îngrijirea maternală, lipsa adăpostului sau traumele copilăriei.

Printre alte povești care reflectă acest accent se numără formarea ofițerilor din Georgia pentru a preveni arestarea copiilor în școli, eforturile din New York, Denver și Sacramento pentru a accelera soluționarea cauzelor penale, o soluție din California pentru a opri furtul de salarii în restaurant, un nou dig în curs de construire la New York, pentru a face față schimbărilor climatice.

 

Mii de jurnaliști și sute de organizații de știri în Jurnalism Solutions Network

Când au început să promoveze ideea, Bornstein își amintește că aceasta a întâmpinat rezistență. „Mulți jurnaliști se consideră investigatori responsabili de a sublinia răul societății, o meserie care a devenit mai grea ca niciodată, cu probleme financiare care au golit redacțiile. Dar relatările despre moarte zi după zi devin deprimante. Dar care este alternativa – să nu relatezi despre ceea ce se întâmplă pentru că îi întristează pe oameni?”, a scris Matthew Ingram, în Columbia Journalism Review.

Eforturile de a promova „vești bune” au avut o explozie de popularitate în timpul pandemiei. Actorul John Krasinski a lansat un canal YouTube, „Some Good News”, iar muzicianul David Byrne și-a început site-ul „Reasons to be Cheerful”. Dar Bornstein spune că jurnalismul de soluții „nu este o veste bună, este o relatare riguroasă, care examinează modul în care oamenii răspund la probleme”.

Unii critici văd riscul ca jurnaliştii să fie văzuţi ca avocaţi dacă unele „soluţii” primesc mai multă atenţie decât altele. Potrivit abcnews.go.com, Bornstein a spus că, dacă este făcut corect, jurnalismul de soluții nu este mai susceptibil la părtinire decât alte forme de reportaj.

În deceniul de la începutul Rețelei Jurnalism Solutions, mii de jurnaliști și peste 600 de organizații de știri au fost instruiți în principiile sale. Pe site-ul propriu, a strâns peste 15.000 de relatări care se potrivesc criteriilor rețelei. Rețeaua a numit, de asemenea, patru programe de jurnalism universitare ca centre ale jurnalismului de soluții, ceea ce înseamnă că va fi încorporat în predare și cercetare la Universitatea din Georgia, Northwestern, Arizona și Stony Brook, din New York. (redacția UZPR)

Foto: Joanes Andueza/Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *