◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Ilie Serediuc, reporter prin Europa și Asia

Apariția unei cărți semnate de scriitorul Ilie Serediuc este pentru cititori o fereastră deschisă spre lume, sau mai degrabă un film de călătorii care ne poartă spre un univers necunoscut și plin de curiozități.

Zilele trecute am primit de la Iași o astfel de carte, ce îmi aduce aminte de Mike Horn cu aventurile lui pe Amazon, numai că scriitorul Ilie Serediuc a călătorit în spațiu mirific și complex de pe Volga, Kuweit, lumea musulmană din Irak în Turcia Orientală, Anatolia, Ankara în care pulsează inima Anatoliei, în zona istorică a Traciei, Constantinopol și prin Balcani.

Dacă reportajele lui Geo Bogza nu au depășit fruntariile României, Ilie Serediuc le forțează și trece dincolo de ele, pentru a înțelege mai bine fenomenul trurismului internațional. În acest context, Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România i-a acordat Premiul „Cartea care zidește “, în data de 12 ianuarie 2023. Această recunoaștere reprezintă o dreaptă apreciere a acestui volum scris cu verva condeiului, cu acuratețea metaforei și a obiectivității.

„Odiseea lui Ilie și  Virgil“, text cu care se deschide cartea, semnat de cunoscutul scriitor Calistrat Robu, vicepreședinte LSR Nord-Est, publicat după „Despre autor” și apoi „Vocea primului cititor “,  text semnat de Ioana Maria Serediuc, fiica autorului, care, pe bună dreptate, scrie că „această carte oferă un mare potential de învățare, nu numai amatorilor de istorie, geografie și construcții, dar chiar și profesioniștilor în domeniu! Am savurat cartea cu mare plăcere și garantez că o veți reciti, în momentul când voi decide să refac traseul urmat de tatăl meu cu mai mult de treizeci de ani în urmă”. Sunt sigur că acest îndemn îl vor urma mulți cititori.

Remarcăm prezentarea cărții și recomandarea acesteia, semnată pe ultima copertă de Dan Teodorescu, președintele Ligi Scriitorilor Români-Filiala Iași-Nord Est, în care se spune că autorul este „în acest moment Number One în arta scrisului, fiind un povestitor de prim rang de pe meleagurile asiatice și europene”.

Fotografiile inserate printre pagini conturează autenticitatea călătoriilor pe care autorul le-a făcut prin Europa de sud și Asia.

Paginile despre Kuweit și apoi despre Irak, unde a lucrat la construirea unor fabric, sunt încărcate de istorie, de amănunte geografice, religie și tradiții etnografice și obiceiuri.

Cartea este structurată în următoarele subcapitole: „Despre aitor”, „Vocea primului cititor”, „Odisea lui Ilie și „Virgi (Prefață )”, „Orientul mijlociu”, în care intră „1-Kuweit,” „Irak”,  „Turcia Sud- Orientală” , „Spre Anatolia Centrală ”,  „ Ankara, Inima Anatoliei”, după care urmează Regiunea istorică Tracia, cu  „În drum spre Constantinopol” și  „În Europa de Est prin Balcani“”.

Acuratețea descrierilor, analiza economiilor țărilor prin a trecut sau a lucrat ca inginer, plonjarea în istoria locurilor face din această care o enciclopedie a zonelor prin a trecut autorul.

Nu întâmplător Ilie Serediuc a primit Premiul Ligii Scriitorilor pentru „Cartea jurnal de călătorie” , volum intitulat „În sudul Caucazului”.

Această entropie pe care o descoperim în carte ca mărime fundamentală în teoria reportajului, ce indică cantitatea de informație raportată la un element al mesajului, trasmite un sentiment pentru natură în cadrul turismului  ca întreg și al istoriei ca biruință morală ca sentimentație organicistă a unui cadru integral etnic.

În încheiere, remarcăm stilul fluid, ce înlesnește citirea acestei interesante cărți și calitatea estetică și tipografică a volumului.

Al. Florin Țene / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *