◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.05.2024

Taxarea multinaționalelor și miliardarilor, un eșec constant

Sporirea inegalităţilor legate de avere în unele ţări alimentează solicitările ca cei mai bogaţi cetăţeni să suporte mai mult din povara fiscală, deoarece finanţele publice sunt afectate sumele cheltuite în timpul pandemiei, de îmbătrânirea populaţiei şi de necesităţile uriaşe de finanţare pentru tranziţia climatică. Guvernele trebuie să deschidă un nou front în combaterea evaziunii fiscale pe plan internaţional impunând o taxă minimă globală pentru miliardari, care ar putea aduce la buget 250 miliarde de dolari anual, conform unui studiu publicat de Observatorul Fiscal al UE, grup de cercetare găzduit de Facultatea de economie din Paris. Dacă va fi percepută, suma ar fi echivalentul a doar 2% din averea de aproape 13.000 miliarde de dolari deţinută de 2.700 de miliardari pe plan internaţional.

În prezent, impozitul personal efectiv pentru miliardari este deseori mult mai redus decât pentru alţi plătitori de taxe cu mijloace mult mai modeste, deoarece ei îşi pot pune banii în companii offshore, pentru a nu plăti impozit pe venit. „În opinia noastră, aceasta este dificil de justificat deoarece riscă să submineze sustenabilitatea sistemelor fiscale şi acceptabilitatea socială a impozitării”, susține directorul Observatorul Fiscal al UE, Gabriel Zucman. Instituţia estimează că impozitul personal pentru miliardarii din SUA este aproape de 0,5% şi la un nivel zero în Franţa, ţară cu o fiscalitate ridicată, potrivit euronews.com.

Observatorul mai anunță că taxa de 15% pentru corporații, anunțată în 2021 de peste 140 de țări și teritorii, s-a dovedit un eșec.

În bugetul SUA pe 2024 sunt incluse planuri de a impune o taxă minimă de 25% pentru cei mai bogaţi 0,01% din cetăţeni, dar s-a renunţat la propunere, autorităţile fiind preocupate de ameninţările privind oprirea finanţării administraţiei federale a SUA (shutdown) şi termenele limită pentru alte finanţări.

Deşi ar putea dura ani de zile până la instituirea unei taxe minime globale pentru miliardari, Observatorul Fiscal dă ca exemplu succesele înregistrate de guverne privind sfârşitul secretului bancar şi reducerea oportunităţilor pentru corporaţii de a muta profiturile în ţări cu cu o fiscalitate scăzută. „Ceva ce mulţi oameni credeau că e imposibil ştim acum că poate fi de fapt realizat. Următorul pas logic este aplicarea acestei logici miliardarilor, şi nu doar multinaţionalelor”, a explicat Zucman. (redacția UZPR)

Foto: Steve Buissinne/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *