◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Proiect de anvergură internațională – „Cultură și civilizație românească” – derulat de Școala Europeană Danubiană din Galați

Cu sprijinul Departamentului Românilor de Pretutindeni și cu peste 50 de colaboratori (dintre care menționăm: Arhiepiscopia Dunării de Jos, UZPR Galați, Centrul Cultural Dunărea de jos, Universitatea Dunărea de Jos, Muzeul de Istorie Galați, Direcția Județeană pentru Cultură Galați, Filiala Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România și multe alte instituții și organisme importante) și parteneri (inclusiv media), Școala Europeană Danubiană a derulează, în perioada 22-29 octombrie 2023, a VI-a ediție a unui proiect de anvergură, cu scopul cunoașterii, promovării, susținerii culturii și civilizației românești.

Invitații sunt din toată țara, dar și de dincolo de granițe, respectiv, din Republica Moldova și Ucraina.

Astfel, prima zi de activitate s-a derulat în Amfiteatrul Colegiului Național „Costache Negri” din Galați, fiind locul în care inițiatoarea acestui înălțător proiect, Antoaneta Crudu, a lucrat vreme de 36 ani, tot aici realizându-se și debutul activității Școlii Europene Danubiene, în 2015.

Organizatoarea evenimentului s-a bucurat de sprijinul prof. univ. Natalia Ursu, administrator al Centrului de Informare al României din cadrul Universității Umaniste de Stat-Ismail, Ucraina, care a venit însoțită la Galați de 40 de profesori de Limba română din Bugeac – Ucraina.

Oaspeții au fost primiți la Colegiul „Costache Negri”, în acordurile „Valurilor Dunării”, de către elevi ai Liceului de Arte Dimitrie Cuclin din Galați, aceștia readucând muzică clasică românească în sufletele participanților, cu pâine  caldă, colaci și colăcei la activitatea derulată la Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna”,  unde prof. univ. dr. Varvara Buzilă  a vorbit despre „Sacralitatea pâinii, capacitatea de a transformă o îndeletnicire casnică în artă”.

Pe parcursul celor șapte zile se vor desfășura ample activități cultural-educative, pelerinaje la locurile reprezentative pentru Arhiepiscopia Dunării de Jos și din țară, evocări, prelegeri, mini-concerte susținute de elevii de la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” (dar și de la numeroase alte școli gălățene), scenete, dans.

Sălile pline din prima zi a evenimentului mă îndreptățesc să cred că scriitorii gălățeni și alte părți ale țării, preoți, profesori de limba română și nu numai, oameni de rând, care simt românește vor răspunde invitației lansată de către Antoaneta Crudu, iar proiectul își va atinge, cu brio, scopul declarat de a promova cultura și civilizația românească.

 

       Mioara Baciu/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *