◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.05.2024

Raport RSF. Jurnalismul independent din Amazon are de înfruntat hărțuire, violență, subiecte interzise, interferențe politice

Organizația Reporteri fără frontiere (RSF) a lansat un raport intitulat „Scorched lands of journalism in the Amazon”, care conține date nepublicate anterior despre obstacolele din calea libertății presei, în special pentru jurnaliştii locali, în Amazonia braziliană, o regiune aflată în centrul provocărilor generate de schimbarea climei la nivel global. Amazonul conține una dintre cele mai mari biodiversități de pe planetă și joacă un rol esențial în stabilizarea climei globale. Necesitatea urgentă de acțiune, în special pentru a reduce defrișarea, necesită libertate jurnalistică și pluralism, dar intră în conflict cu interesele economice ale multor părți interesate. Fie că sunt fermieri, crescători de animale, tăietori de bușteni, mineri sau directori de companii miniere, cei care monopolizează pământul și resursele naturale caută să reducă la tăcere pe oricine raportează încălcări ale drepturilor omului și ale legislației de mediu.

Cu hărțuirea, amenințările și violența fizică, reporterii din Amazon au „o țintă pe spate”. Între 30 iunie 2022 și 30 iunie 2023, RSF a identificat 66 de încălcări ale libertății presei în cele nouă state ale Amazonului brazilian – care dezvăluie dinamica violenței care stă la baza ostilității față de acoperirea problemelor sociale și de mediu. Violența endemică a regiunii, combinată cu presiunile politice și economice, creează condiții care îi împing pe jurnaliști să se cenzureze.

 

Cale deschisă spre dezinformare

Jurnaliștii și mass-media se confruntă, de asemenea, cu provocări structurale specifice Amazonului, care includ complexitatea logistică a călătoriilor și a comunicării, proprietatea media extrem de concentrată și interferența guvernului local și a sectorului privat în conținutul media. Finanțarea pentru jurnalismul independent, în special pentru cel independent local, este limitată. Acest lucru împiedică dezvoltarea unui ecosistem media divers și durabil și deschide calea către dezinformare. „Pentru a înțelege ce se întâmplă în prima linie a unuia dintre cele mai importante conflicte ale timpului nostru, avem nevoie de raportări fiabile direct de pe teren. Cu alte cuvinte, apărarea jurnalismului local liber, divers și independent din Amazon trebuie să fie o parte integrantă a eforturilor de abordare a urgenței climatice. RSF va continua să monitorizeze atacurile împotriva mass-mediei, cu accent pe situația din Amazonia braziliană, pentru a mobiliza părțile interesate din sectorul public și privat în jurul importanței globale a rolului jurnaliștilor locali, care oferă reportaje esențiale fără resurse sau recunoaştere”, afirmă Artur Romeu, director al biroului RSF pentru America Latină.

 

Lucrul în rețele sporește protecția

Raportul urmărește diferitele etape ale anchetei asupra asasinării lui Dom Phillips și Bruno Pereira în Valea Javari, în statul Amazonas, în iunie 2022, cu câteva săptămâni înainte de începerea acestui sondaj – crime care evidențiază în mod clar provocarea de a proteja jurnaliştii din regiune, care continuă să fie ameninţaţi.

De asemenea, descrie măsurile luate de mass-media și jurnaliștii locali pentru a aborda provocările cu care se confruntă. De exemplu, pentru a combate dezinformarea și pentru a acoperi ceea ce se întâmplă în teritoriile indigene și locurile greu accesibile, jurnaliştii și furnizorii locali de informații se organizează și lucrează în rețele, pentru a se putea proteja și a continua să relateze. În cele din urmă, raportul oferă recomandări pentru consolidarea unui ecosistem media fiabil și divers în regiune.

Din cele 66 de încălcări ale libertății presei – cazuri de hărțuire, amenințări și atacuri fizice documentate între 30 iunie 2022 și 30 iunie 2023 în cele nouă state din Amazonia braziliană de către un grupo de observatori creat de RSF, format din jurnaliști și grupuri ale societății civile – 16 au fost direct legate la acoperirea agrobusiness, minerit, popoare indigene și încălcări ale drepturilor omului. Chiar și atunci când nu este subiectul central al raportării, mediul este prezent în multe dintre subiectele politice abordate în Amazon. O treime dintre încălcări au avut loc în timpul alegerilor prezidențiale din 2022.

 

Intimidare din toate părțile

O istorie de conflicte terestre mortale și utilizarea violenței pentru a reduce la tăcere disidența contribuie la intimidarea jurnaliștilor independenți și a presei. Acest mediu ostil favorizează autocenzura ca o modalitate de a evita amenințarea și atacarea oficialilor guvernamentali și a oamenilor de afaceri din sectorul privat într-un mediu marcat de absența politicilor de prevenire a violenței împotriva presei, de protejare a reporterilor și de promovare a jurnalismului.

Libertatea presei și dreptul la știri și informații în Amazon sunt limitate structural de un mediu economic sufocant. Jurnaliștii locali raportează că sunt sub presiune constantă din partea donatorilor din sectorul public și privat pentru a urma politici editoriale care să favorizeze interesele donatorilor. Viabilitatea mass-mediei independente este o provocare majoră. Acest lucru ajunge să faciliteze campaniile de dezinformare și propaganda.

Complexitatea călătoriilor în Amazon, care implică adesea transport pe uscat, fluvial și aerian, are ca rezultat costuri semnificative. Multe povești sunt ucise pentru că instituțiile media nu au resursele necesare pentru a lansa sau a continua o investigație jurnalistică. Inegalitățile în ceea ce privește noile tehnologii, conexiunile la internet și rețelele telefonice complică și mai mult munca mass-media.

Confruntați cu amenințările și violența din sectorul public și privat, jurnaliștii din Amazon trebuie să fie inventivi pentru a se proteja și pentru a acoperi ceea ce se întâmplă în diferitele zone izolate ale acestui vast teritoriu. Atât colaborarea la nivel internațional, cât și consolidarea rețelelor locale joacă un rol principal. Raportul RSF dezvăluie practici jurnalistice inovatoare, care primesc ajutor din partea societății civile. (Roxana Istudor)

Foto: Engin Akyurt/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *