◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro10.05.2024

Studiu. Conturile bot de pe rețelele de socializare, campioane la răspândirea teoriilor conspirației

În era rețelelor de socializare, teoriile conspirației au găsit un teren fertil și nici măcar subiectul cutremurelor nu este imun la această tendință. Un studiu recent, realizat de Programul de analiză a sistemelor avansate IIASA, aruncă lumină asupra modului în care roboții contribuie la răspândirea teoriilor nefondate despre evenimentele seismice. Cutremurele sunt rezultatul coliziunilor plăcilor tectonice și sunt înțelese pe scară largă ca fiind un fenomen natural. Cu toate acestea, datorită naturii lor bruște și catastrofale, ele devin adesea motive pentru teoriile conspirației.

Studiul evidențiază modul în care narațiunile de conspirație prosperă pe baza fricii oamenilor de necunoscut și a consecințelor sociale și economice semnificative asociate cutremurelor. Odată ce social media a devenit o parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi, studiul subliniază necesitatea de a explora intersecția teoriilor conspirației și impactul acestora. Cercetătorii IIASA au aprofundat în acest domeniu utilizând datele din rețelele sociale și inteligența artificială pentru a analiza comportamentele și problemele societale într-un mod nou.

Examinând datele Twitter în urma unui cutremur cu magnitudinea de 5,6 în Indonezia, în noiembrie 2022, cercetătorii au identificat cele mai răspândite discursuri de conspirație legate de cutremure. În mod surprinzător, conturile de tip bot, deși sunt minoritare în comparație cu conturile de tip uman, s-au dovedit a fi mai active în răspândirea dezinformațiilor și a conspirațiilor. Studiul a stabilit, de asemenea, o legătură între scorul botului și nivelul de toxicitate al acestor conturi, subliniind impactul lor negativ potențial asupra promovării comportamentelor perturbatoare.

 

Majoritatea roboților de pe internet, „rău intenționați”

Teoriile conspirației discutate pe Twitter au variat de la activități militare și intervenții divine până la afirmații conform cărora Programul de cercetare activă de înaltă frecvență al Statelor Unite (HAARP), un program de control al vremii, a fost responsabil pentru cutremure. În plus, alte conspirații au implicat Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) și ființe extraterestre ca potențiali vinovați din spatele evenimentelor seismice. „În 2020, roboții au reprezentat 40,8% din traficul pe internet, aproape două treimi fiind roboți cu intenții rău intenționate”, subliniază Dmitry Erokhin, co-autorul studiului, într-un comunicat de presă.

Cercetarea, publicată de revista Scence Direct, demonstrează rolul semnificativ jucat de roboți în răspândirea teoriilor conspirației legate de cutremur pe rețelele de socializare. Constatările subliniază importanța înțelegerii dinamicii diseminării informațiilor și îndeamnă factorii de decizie politică și platformele de social media să dezvolte strategii eficiente pentru a combate problema. Protejarea înțelegerii publice a științei și promovarea luării deciziilor bazate pe dovezi sunt cruciale pentru a contracara efectele dăunătoare ale teoriilor conspirației. (redacția UZPR)

Foto: Jan Vasek/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *