◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro10.05.2024

Inteligența artificială intră fără nicio răspundere în lumea… celor care trag la răspundere

Inteligența artificială (AI) generativă este folosită de unele media tradiționale ca o modalitate de a genera mai mult conținut la un cost mai mic. Într-un sector afectat de o mulțime de crize, unele instituții media pariază pe relatarea generată de inteligența artificială ca fiind o component a viitorului jurnalismului. De exemplu, potrivit verdict.co.uk, News Corp Australia folosește AI pentru a produce 3.000 de articole pe săptămână, după cum a dezvăluit președintele său executive, Michael Miller. Dar în lipsa reglementărilor, implicațiile pentru calitatea conținutului și rolul jurnaliștilor sunt uriașe.

Profesia de jurnalist a început să se confrunte cu modul în care AI va fi încorporată în fluxurile de lucru. Anul trecut, CNET a fost surprins producând articole cu sisteme AI generative, fără a fi transparent cu cititorii cu privire la faptul că textile sunt produse de mașinării. Știrea a stârnit indignare, iar The Verge a raportat că mai mult de jumătate dintre poveștile generate de inteligență artificială conțineau erori de fapt. Membrii redacției CNET s-au sindicalizat de atunci, cerând condiții mai bune pentru lucrători și mai multă transparență și responsabilitate în ceea ce privește utilizarea AI.

Din motive similare, scriitorii de la Hollywood au făcut grevă împotriva studiourilor importante. În principal, vor salarii mai mari și mai multe plăți de la platformele de streaming. Dar o altă problemă cheie de care scriitorii sunt îngrijorați este utilizarea inteligenței artificiale în scrierea de filme și emisiuni TV. De asemenea, s-a descoperit că „antrenarea” unor sisteme AI s-a făcut cu copierea neautorizată a operelor unui număr imens de scriitori de top.

 

Nu produc relatări, dar manifestă părtiniri politice

În ce privește mass-media, asigurările că AI nu poate înlocui jurnaliștii curg gârlă tocmai dinspre cei care testează exact asta. Primul lucru în joc este calitatea jurnalismului, deoarece nivelul de acuratețe al actualului AI generativ este notoriu de slab. Mai departe, inteligența artificială intră fără nicio răspundere în lumea… celor care trag la răspundere. Modelele lingvistice mari, cum ar fi ChatGPT, nu au o înțelegere reală a lumii. Ele nu produc relatări, ci doar prezic limbajul și nu pot detecta nuanțe în limbaj, ba, mai mult, au ajuns să aibă și părtiniri politice și să amplifice stereotipurile. În plus, corporațiile media pot avea reputația afectată dacă aleg să valorifice AI, în special dacă nu sunt transparente în ceea ce privește utilizarea acesteia. Din punct de vedere istoric, aceste site-uri și publicații au fost renumite pentru că investesc bani în jurnalism de calitate și în verificarea faptelor și au fost de obicei văzute ca bastioane împotriva dezinformării și a știrilor false. Deci, cum rămâne cu responsabilitatea pentru conținut când vine vorba despre AI, atribut atât de prețuit în lumea jurnalismului, care face diferența între presa de calitate și de încredere și tot restul înșirărilor de rânduri? (redacția UZPR)

Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *