◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.05.2024

Proiectul de lege a mass-media din Croația, puternic contestat de Asociația Jurnaliştilor Croați

Asociația Jurnaliştilor Croați, HND, a condamnat cu fermitate proiectul de lege a mass-media, declarând că acesta reprezintă o ingerință fără precedent a statului în libertățile jurnalistice și în autoreglementarea jurnalistică.

Proiectul de lege, propus de Ministerul Culturii și Mass-media, nu a fost agreat anterior în cadrul grupului de lucru din care fac parte jurnaliștii și a fost „strecurat sub masă”, s-a auzit în conferința de presă.

Potrivit HND, proiectul de lege are ca scop legalizarea cenzurii, pentru că dă editorilor dreptul de a nu publica o lucrare jurnalistică fără o explicație. Ei au condamnat, de asemenea, o propunere conform căreia jurnaliştii ar trebui să-şi dezvăluie sursele de informaţii ca fiind „periculoase”.

Președintele HND, Hrvoje Zovko, a declarat că proiectul Legii mass-media este „periculos și intenția sa inițială este de a submina libertățile jurnalistice în Croația”.

Zovko a spus că „prim-ministrul maghiar Viktor Orban și președintele sârb Aleksandar Vucic ar putea invidia” dreptul unui editor de a elimina un text jurnalistic fără explicații.

El a adăugat că HND va trimite comentariile sale cu privire la propunerea de lege către Parlament, potrivit BalkanInsight. „Este devastator faptul că actualul guvern nu a adoptat o strategie media de șapte ani. Pe baza ei s-ar construi noi legi. Asta e total ciudat. Astăzi, HND începe o campanie de eliminare a prevederilor care sunt inacceptabile”, a spus Zovko, adăugând că au trimis o scrisoare ministrului Culturii, Nina Obuljen-Korzineki, cu observații asupra cărora solicită o declarație.

Dorința Ministerului de a înființa un consiliu de experți în mass-media este și ea considerată îngrijorătoare, a spus Zovko: „Ne opunem și Registrului Jurnaliştilor şi Fotojurnaliştilor. Pentru noi, aceasta este o încercare de a stabili controlul de stat asupra jurnaliştilor care ar trebui să fie independenţi”, a comentat el.

Drago Hedl, vicepreședintele HND, a declarat că unele dintre noile prevederi restricționează libertăți pentru care a fost greu de luptat. El a menționat dreptul editurii de a refuza publicarea unui text jurnalistic fără a anunța în scris autorul.

De asemenea, este problematic dezvăluirea surselor – „asta ar fi moarte pentru jurnalism”, a spus Hedl.(redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *