◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.05.2024

Apel pentru protejarea jurnaliștilor sirieni în Turcia

Organizația Reporteri fără frontiere (RSF) avertizează că mulți jurnaliști sirieni pot fi închiși, răpiți sau chiar uciși dacă sunt trimiși înapoi în Siria, iar Turcia trebuie să-i protejeze. „Trăim în teroare”, a spus pentru RSF unul dintre jurnaliştii sirieni refugiaţi în Turkia. RSF a reușit să contacteze cinci dintre ei, iar trei au convenit, sub rezerva anonimatului, să descrie cum a fost în ultimele săptămâni, trăind ascunși, neputând să meargă pe stradă și, mai puțin încă, să meargă la muncă. „Mi-am pierdut slujba la un organism de presă sirian de aici pentru că nu mai puteam merge la muncă. Dacă ies, risc să fiu trimis înapoi în Siria. Nu știu ce să fac”, a spus unul dintre jurnaliștii, potrivit rsf.org.

Guvernul turc s-a angajat la un nou val de expulzări de refugiați la începutul anului, în perioada premergătoare alegerilor din 28 mai, în care președintele Recep Tayyip Erdogan și-a asigurat un nou mandat. Jurnaliştii sirieni care au fugit din ţara lor nu au fost cruţaţi. Arestați pe stradă sau uneori acasă, ei au fost interogați și amenințați cu deportarea înapoi în Siria, una dintre cele mai periculoase țări din lume pentru jurnaliști. „Nicio regiune din Siria nu este sigură pentru jurnalişti. A-i trimite înapoi în țara în care au fugit din cauza jurnalismului înseamnă a-i expune riscului de a fi închiși, răpiți sau chiar uciși. Autoritățile turce știu asta. Cel puțin solicităm autorităților turce să adere cu strictețe la principiul conform căruia niciun refugiat nu ar trebui să fie trimis înapoi într-o țară în care ar fi în pericol. Autoritățile trebuie să ofere jurnaliștilor din Turcia toată protecția necesară și, în acest scop, trebuie să faciliteze procedurile administrative necesare”, adaugă sursa citată.

 

Prinși în schimbările de… politică externă

Noua severitate administrativă față de refugiații sirieni reflectă o schimbare a politicii externe turce. În 2014, președintele Erdogan l-a acuzat pe președintele sirian Bashar al-Assad de „terorism de stat” și a acordat pentru milioane de sirieni protecție temporară în Turcia. Dar în 2019, RSF tragea deja un semnal de alarmă cu privire la expulzările jurnaliştilor sirieni, din motive de politică externă. În ultimele câteva luni – în timp ce Turcia, ca și alte țări din regiune, a încercat să restabilească relațiile diplomatice cu Damascul – jurnaliştii s-au chinuit să-și reînnoiască cererile de protecție temporară.

Pericolul la care sunt expuși jurnaliștii sirieni atunci când sunt deportați înapoi în Siria este cu atât mai mare dacă aceștia au continuat să acopere evenimentele siriene în timp ce se află în Turcia. Cea mai mare amenințare este aceea a represaliilor din partea forțelor care controlează diferitele regiuni ale țării.

Între 300 și 700 de jurnaliști au fost uciși în Siria de la începutul războiului civil, în 2011. În aceeași perioadă, peste 300 de jurnaliști au fost arestați și aproape 100 au fost răpiți – aproape 100 dintre ei sunt încă dispăruți. (redacția UZPR)

Foto: Adolfo Felix/Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *