◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.05.2024

Asia, regiunea cea mai afectată de catastrofele generate de schimbarea climei

Asia a fost în 2023 „regiunea lumii cea mai afectată de catastrofe” legate de condiţiile meteorologice, inundaţiile şi furtunile provocând pe parcursul anului trecut cele mai multe victime şi cele mai mari pierderi economice, relevă un raport al ONU. „Schimbarea climatică a exacerbat frecvenţa şi gravitatea evenimentelor de acest tip, cu un profund impact asupra societăţilor, economiilor şi, mai important, asupra vieţilor omeneşti şi asupra mediului în care trăim”, a subliniat într-un comunicat Celeste Saulo, directoarea Organizaţiei mondiale de meteorologie (OMM).

Anul 2023 a fost anul cel mai cald înregistrat până acum în lume, iar în Asia impactul valurilor de căldură devine din ce în ce mai sever, fapt la care contribuie topirea gheţarilor – mai ales în Himalaya – care ameninţă securitatea hidrică a regiunii, notează OMM. Asia se încălzeşte mai rapid decât media mondială, anul trecut temperaturile fiind în medie cu aproape două grade Celsius mai ridicate decât media din 1961 până în 1990.

Potrivit AGERPRES, raportul privind starea climei în Asia în 2023 subliniază accelerarea ritmului principalilor indicatori ai schimbării climatice, cum sunt temperatura de suprafaţă, retragerea gheţarilor şi creşterea nivelului mării, avertizând că acestea vor avea grave repercusiuni asupra societăţilor, economiilor şi ecosistemelor din regiune.

Anul trecut, temperatura media anuală înregistrată aproape de suprafaţa pământului în Asia a fost a doua cea mai ridicată înregistrată până acum, cu 0,91 grade Celsius mai mare decât media perioadei 1991-2020 şi cu 1,87 grade Celsius peste media perioadei 1961-1990. Au fost înregistrate temperaturi medii deosebit de ridicate din Siberia de est până în Asia centrală şi din estul Chinei până în Japonia; Japonia a cunoscut cea mai călduroasă vară, precipitaţiile au fost sub nivelul normal în Himalaya şi în munţii Hindu Kush din Pakistan şi Afganistan, iar sud-vestul Chinei a suferit de secetă.

Zona montană înaltă din Asia, în centru cu platoul tibetan, conţine cel mai mare volum de gheaţă, în afara regiunilor polare. În cursul ultimelor decenii însă cea mai mare parte a acestor gheţari s-a retras, în ritm accelerat, potrivit OMM; opt din cei 22 de gheţari monitorizaţi din regiune au pierdut din volum pe parcursul lui 2023.

Raportul mai consemnează că în 2023 temperaturile de la suprafaţa mării din nord-vestul Oceanului Pacific au fost cele mai ridicate înregistrate vreodată; în acelaşi timp, în Asia au fost semnalate 79 de catastrofe asociate cu condiţiile hidrometeorologice – 80% dintre ele inundaţii şi furtuni, soldate cu peste 2000 de morţi. Nouă milioane de oameni au fost direct afectaţi. „Inundaţiile au fost de departe cauza principală de deces între evenimentele semnalate în 2023”, punctează OMM, subliniind nivelul încă ridicat de vulnerabilitate al Asiei la evenimente legate de riscuri naturale. „Concluziile raportului dau de gândit”, potrivit OMM, care mai atenţionează că este urgent ca serviciile meteorologice naţionale din regiune să producă date pentru a putea alerta mai bine în situaţii de risc. „Este imperativ ca acţiunile şi strategiile să reflecte urgenţa acestei epoci”, a insistat directoarea organizaţiei. „Reducerea emisiilor de gaz cu efect de seră şi adaptarea la evoluţia climei constituie o necesitate fundamentală”.

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *