◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.05.2024

Ziua Pământului 2023. „Să investim în planeta noastră!”

Universitatea Ecologică din București, Inițiativa Ecologistă Europeană, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Asociația pentru Dezvoltare Regională și Politici Europene au organizat evenimentul central al Green Earth Week: Ziua Pământului 2023, sub genericul „Să investim în planeta noastră!”.

Forumul ecologist, derulat la Casa Ecologiei, a inclus o serie de evenimente de referință pentru unul dintre domeniile de cea mai mare actualitate, ecologia, devenită un adevărat comandament global. „Acest forum ecologist este o tribună de exprimare a ideilor, de lansare a inițiativelor și proiectelor sub semnul Zilei Pământului. Avem în vedere și mesajul, și tradiția pe care această mișcare desfășurată la nivel mondial le transmite și care se circumscriu perfect Universității Ecologice, studenților, ideilor, protecției mediului și conservării naturii. Primul gând al nostru este acela că o Românie ecologistă, a prezentului și viitorului european, este principalul proiect de țară pe care noi, Universitatea Ecologică din București, înțelegem să-l exprimăm și să-l servim”, a spus prof. univ. dr. Mircea Duțu, președinte al Universității Ecologice București, în deschiderea evenimentului.

 

„Putem să construim împreună acest viitor”

Lavinia Șandru, președinte al Inițiativei Ecologiste Europene, a punctat faptul că „ne dorim ca aceste eveniment să fie elementul central al unei săptămâni pe care am numit-o Săptămâna Verde a Pământului. Am început cu Ziua Pământului, pe 22 aprilie, marcată pentru prima dată în 1970, în SUA. Noi suntem cei care decidem ce lăsăm în urmă – o construcție sau un munte de deșeuri. În ce ne privește, noi am decis să lăsăm ceva trainic după noi, să ne batem pentru ca în urma noastră să lăsăm ceva care în viitor să arate într-un anumit fel. Astăzi, împreună, adunăm toate datele din trecut, le punem în ecuația de acum și construim viitorul. Suntem cu adevărat norocoși pentru că putem să ne gândim împreună la viitorul nostru – fiecare poate să se gândească la ce va face el. Putem să construim împreună acest viitor”.   

 

„Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România este și va fi parte a acestui efort conjugat”

Elena Banciu, decan al Facultății de Științele Cominicării din cadrul Universității Ecologice, a propus Ununii Ziariștilor Profesioniști din România și organismelor mass-media din țară elaborarea și adoptarea unei Carte pentru Mediu și Climă a Ziariștilor Români, „ca parte integrantă a normelor de etică și deontologie profesională și reper general acceptat de conduită jurnalistică”.

În context, Sorin Stanciu, președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, consideră că „de Ziua Pământului 2023, comandamentele planetare sunt acțiunea – cu îndrăzneală – inovarea pe scară cât mai largă și implementarea în mod echitabil; toate acestea pentru viitorul planetei. Întreprinderi, guverne și cetățeni – toată lumea este responsabilă, în acest moment de răscruce, pentru crearea unui parteneriat dedicat abandonării practicilor care au adus atâtea daune mediului nostru natural, refacerii ecosistemelor și reîntoarcerii la sustenabilitate și durabilitate. Fiecare și împreună. Acestea sunt comandamentele jurnalistice care ne îndreptățesc, în această Săptămână Verde a Terrei, precum și în toate cele care vor urma, dar și în fiecare zi, să ne multiplicăm eforturile profesionale în numele vitorului sustenabil – al nostru și al generațiilor viitoare, iar Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România este și va fi parte a acestui efort conjugat”.

 

„Recunoașterea legislativă a dreptului la o climă stabilă”

Studenta Maria Chiriac, președintele Asociației Studenților Ecologiști, a prezentat un Apel adresat Parlamentului României, în care studenții Universității Ecologice din București propun, printre altele, „elaborarea și adoptarea în România a legii privind clima, care să stabilească particularizarea la condițiile interne a angajamentelor naționale și a obiectivelor Uniunii Europene privind combaterea schimbărilor climatice și adaptarea la efectele acestora, recunoașterea legislativă a dreptului la o climă stabilă, favorabilă vieții”.  

Evenimentul a beneficiat de prezența unui mare număr de personalități ale vieții publice, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, oaspeți de peste hotare, jurnaliști, profesori, studenți, numeroși invitați. (Roxana Istudor)  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *