◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.05.2024

RSF: „Jurnaliştii din Liban sunt supravegheaţi de autorități tot timpul, cu scopul de a-i intimida”

Jean Kassir, directorul platformei independente de știri libaneze Megaphone News, a primit o citație pentru a se prezenta în fața autorităților. Doar o zi mai târziu, Lara Bitar, redactor-șef al publicației de jurnalism de investigație The Public Source, a fost convocată de autorități.

Când știrea despre aceste citații s-a răspândit, comunitatea jurnalistică din Liban s-a ridicat, în semn de protest. Jurnalişti de la diverse instituţii de presă s-au adunat în faţa Palatului de Justiţie din Beirut, pentru a se solidariza cu colegii lor, potrivit themedialine.org.

Organizația Reporteri fără frontiere (RSF) a urmărit îndeaproape cazul. „Condamnăm ferm nu doar convocarea, ci și mesajul acesteia, care este extrem de alarmant, deoarece este un mod asemănător miliției de a chema un jurnalist. Jurnaliştii sunt supravegheaţi de autorități tot timpul, sunt abordați de agenţi de stat în civil, cu scopul de a-i intimida. Asta trimite un mesaj foarte important tuturor celorlalți jurnaliști din țară”, a declarat Jonathan Dagher, șeful biroului RSF pentru Orientul Mijlociu, într-un interviu pentru The Media Line.

Megaphone News a susținut că citația pentru Kassir a fost o răzbunare pentru o postare pe rețelele de socializare care l-a descris pe Ghassan Oueidat, procurorul general al Curții de Casație a Libanului, drept „fugar din fața justiției”.

„Kassir a fost chemat de securitatea statului. Acest fapt înseamnă o listă lungă de încălcări ale legii, deoarece avem un conflict de interese foarte clar și un abuz de putere din partea procurorului general, care nu poate fi atât reclamant, cât și judecător”, a spus Dagher, care a criticat, de asemenea, lipsa „temeiului legal” în citația lui Kassir.

Bitar a fost convocat de Biroul Anti-Cybercrime în urma unei plângeri a Forțelor Libaneze, un partid politic creștin și fostă miliție, cu privire la un articol care descrie presupusele crime împotriva mediului pe care grupul le-a comis în timpul Războiului Civil Libanez.

După presiunile comunității jurnalistice, s-a renunțat la somația pentru Kassir. Campania împotriva jurnaliştilor continuă însă, fiind afectaţi şi cofondatorii grupului de supraveghere Legal Agenda, şi platforma de ştiri Daraj Media.

„Aceste acțiuni ne vorbesc despre scopul de a reduce la tăcere jurnaliștii din țară”, a declarat Doja Daoud, co-fondatorul Alternative Press Syndicate, sindicat al jurnaliştilor libanezi. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *