◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Investigație jurnalistică internațională. În căutarea copiilor ucraineni dislocați forțat în Rusia

Sute de copii ucraineni sunt transferați în Rusia din teritoriile ocupate din estul Ucrainei. Kremlinul spune că îi „salvează”, Kievul pretinde că este „genocid”.

O investigație amplă a Rețelei de jurnalism de investigație EBU a examinat zeci de videoclipuri de la posturi oficiale ruse și a intervievat autoritățile ucrainene, familiile și ONG-urile internaționale. Rezultatele sunt înfricoșătoare, afirmă auorii demersului jurnalistic.

 

Îi răpesc, le schimbă cetățenia, îi dau spre adopție…

De la începutul războiului, sute de copii din zonele ocupate ale Ucrainei au fost duși cu forța în Rusia pentru a fi plasați în familii sau instituții de stat… nu se întorc din taberele de vară sau de la tratamente medicale esențiale. Mulți au primit pașapoarte rusești în cadrul ceremoniilor de naturalizare. Alții au dispărut cu totul.

Guvernul ucrainean a creat un site web – Children of War – pentru a găsi copiii dispăruți. „Acesta nu este altceva decât genocid. Îi răpesc, le schimbă cetățenia, îi dau spre adopție sub tutelă, comit violențe sexuale și alte infracțiuni”, spune Daria Herasymchuk, comisar pentru drepturile copilului din Ucraina.

Potrivit oficialilor ucraineni, aproximativ 14.000 de copii ucraineni au fost mutați în Rusia. Rușii o numesc evacuare, spunând că scoaterea copiilor în siguranță îi salvează de pericolele zilnice de a trăi într-o zonă de război.

 

„Tutela temporară poate deveni permanentă”

Rusia și-a modificat cadrul legal pentru a putea primi afluxul de copii, pentru a accelera și simplifica procesul de acordare a cetățeniei ruse și de eliberare a pașapoartelor copiilor ucraineni fără îngrijire părintească – un cadru care face mult mai greu pentru rudele lor supraviețuitoare să-i recupereze. Maria Lvova-Belova, comisarul pentru drepturile copilului al Kremlinului, este citată spunând la o ceremonie de naturalizare: „Acum, că au devenit cetățeni ruși, tutela temporară poate deveni permanentă”.

Belén López Garrido, manager de proiect în cadrul Investigative Journalism Network, a declarat: „Această investigație care reunește jurnalişti din mai mulți membri EBU a însemnat mai mult de trei luni de analiză minuțioasă a documentației oficiale, a videoclipurilor și interviurilor exclusive. Combinând resursele centralizate cu raportarea la fața locului, am fost mulțumiți să putem aduce această poveste importantă în atenția publicului din întreaga Europă și nu numai”.

 

Infracțiune foarte gravă, care vizează victimele cele mai vulnerabile

Pilar Requena del Rio este jurnalist de investigație la RTVE și, de asemenea, prezidează Rețeaua Jurnalismului de Investigație: „A fost o lucrare minuțioasă și sistematică, ce denunță și dezvăluie o infracțiune foarte gravă, care vizează victimele cele mai neprotejate și vulnerabile – copiii – în mare parte din instituțiile de stat ucrainene, unii cu dizabilități. A fost, de asemenea, uimitor să fac parte dintr-un grup care arată că este posibil să te angajezi într-o colaborare constantă între reporteri de la diverși radiodifuzori publici europeni cu aceleași obiective”.

O parte cheie a investigației a fost verificarea a zeci de probe de pe rețelele sociale, conduse de echipa Eurovision Social Newswire. Condusă de Derek Bowler, echipa a jucat, de asemenea, un rol esențial în unele dintre cercetările cheie și în toate instrumentele online folosite pentru a ilustra, dovedi și publica povestea potrivit ebu.ch.

 

Relatare bazată pe dovezi, realizată de o rețea de jurnaliști profesioniști

Ca parte a anchetei, France Télévisions a urmărit povestea în taberele de vară de la Marea Neagră, dezvăluind dovezi despre copii ucraineni trimiși de părinții lor în tabere, ca să-i ferească de bombe. Unii copii nu s-au întors la data așteptată de întoarcere. De multe ori, acei copii care au fost eliberați datorită medierii ONG-urilor ucrainene și internaționale sunt returnați doar dacă familia îi poate ridica personal – o călătorie periculoasă și costisitoare peste mai multe granițe, pentru a intra pe teritoriul Rusiei.

Liz Corbin, director adjunct al EBU., punctează că „aceasta este o investigație paneuropeană autentică, ce ar fi putut fi întreprinsă doar de comunitatea mass-media din serviciul public. Relatarea este de încredere, bazată pe dovezi, folosind o rețea de jurnaliști profesioniști care pot colabora și împărtăși informații importante prin intermediul rețelelor noastre puternice de știri. De asemenea, am reușit să punem în comun resurse pentru a ne asigura că fiecare mărturie a martorului a fost verificată și a fost furnizată în mod corespunzător”.

Rețeaua Jurnalismului de Investigație cuprinde peste 100 de reporteri din întreaga EBU. Comitetul director include BBC (Marea Britanie), DR (Danemarca), FT (Franța), NRK (Norvegia), RTBF (Belgia), RTE (Irlanda), RTVE (Spania), SR (Suedia), VRT (Belgia), YLE (Finlanda și ZDF (Germania).

Reporterii din EBU, FT, RSI, RTBF, RTVE, UA:PBC (Ucraina) și YLE au participat cu toții la această investigație de anvergură. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *