◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro08.09.2024

Daniil cucerește Londra! Medvedev îl învinge pe Dominic Thiem, devine noul campion al ATP Finals

Daniil Medvedev a câștigat ATP Finals 2020, duminică seara, la Londra, rusul impunându-se într-o finală cu Dominic Thiem în trei seturi, 4-6, 7-6, 6-4.

Medvedev încheie astfel în stil remarcabil sezonul 2020, confirmându-se din nou drept unul dintre jucătorii candidați la marile titluri. Rusul a câștigat și turneul Masters de la Paris anterior triumfului din Marea Britanie, adunând o serie de 10 victorii consecutive pe final de an. ATP Finals devine astfel cel mai important trofeu din cariera lui Medvedev, care reușise anterior să mai câștige și Mastersul de la Cincinnati, și a jucat, de asemenea, și finala de la US Open.

Daniil este primul jucător din istoria tenisului care câștigă acest turneu după ce i-a învins pe parcursul competiției pe numărul 1, numărul 2 și numărul 3 mondial. Medvedev a trecut de Djokovic în grupe, de Nadal în semifinale, întorcând de asemenea de la set pierdut, și acum, de Thiem.

Thiem pierde pentru al doilea an consecutiv finala ATP Finals, după eșecul din 2019 cu Stefanos Tsitsipas. Dar austriacul rămâne, oricum, cu un 2020 memorabil, cu o finală de Slam și primul titlu de Grand Slam al carierei, câștigat la New York – cea mai relevantă realizare a sa de până acum. 

Finala Nitto ATP Finals 2020 n-a fost doar ultimul meci la Londra ci și ultimul meci oficial de tenis din sezonul 2020. Până să discutăm despre ce urmează, e important de văzut cum s-a scris această mare victorie a lui Medvedev și cum a reușit rusul să revină pentru al doilea meci la rând. 

Primul set al finalei a fost decis de un break relativ bizar, venit complet surprinzător. Cel mai probabil Medvedev n-a crezut că acela va fi momentul care îl va costa setul, așa cum cel mai probabil și Thiem a fost surprins de ușurința cu care a reușit să obțină un break, într-o finală atât de importantă, cu un jucător atât de incomod precum Medvedev.

Suntem la 2-2, Medvedev e în control total în game, urcă rapid la 40-0. De aici urmează o sarabandă de erori neforțate din partea rusului: două erori cu forehandul, urmate de un smash complet ratat. După o scurtă impecabil executată de Thiem, austriacul obține o minge de break. Ca apoi, după o dublă greșeală a lui Medvedev, Domi să primească break-ul.

Un break surprinzător, apărut pe fondul unei căderi semnificative a rusului, dar care a fost decisiv pentru primul set. Meritul lui Thiem e că a ținut de acest break, l-a confirmat și nu l-a lăsat pe Daniil să se apropie de serviciul său. Singura ocazie a rusului în a-și recupera serviciul a fost la 3-2, când a ajuns la egalitate pe serviciul lui Thiem. De la acel game, Dominic a mai pierdut doar două puncte pe propriul serviciu până la finalul setului. 

În cazul lui Medvedev, tipul acesta de căderi nu sunt neapărat niște anomalii. Și cu Nadal a avut o astfel de rătăcire și a pierdut primul set, dar apoi s-a redresat remarcabil. Același lucru l-a făcut și în finala de astăzi: după un set pierdut mai mult pe mâna lui, a ținut neapărat să nu mai repete greșelile din primul set, deși a trăit periculos și în setul doi (de subliniat aici serviciul-voleu, pe serviciul doi, la o minge de break) și a avut de salvat câteva mingi de break. 

Aceste nesiguranțe ale lui Medvedev au avut drept cauză principală jocul foarte compact al lui Thiem. Jocul austriacului a fost fără fisuri, iar când au apărut dubii, Domi a avut grijă să le înlăture cu câte un forehand devastator sau cu vreun serviciu cu mult kick la exterior (vezi game-ul de la 4-3, când a revenit de la 0-30 aplicând exact tratamentul de mai sus). Iar asta l-a determinat pe rus să riște mai mult decât de obicei și să încerce lovituri dificile. 

Thiem a fost jucătorul mai inspirat și mult mai ordonat de la bun început și această impresie s-a menținut pe parcursul primelor două seturi. Până în tiebreak-ul setului doi. Aici, Medvedev a arătat, încă o dată, că nu poate fi scos din cărți în niciun moment și că, indiferent de cum evoluează lucrurile într-un meci, e capabil să revină. A făcut-o cu Nadal și a repetat isprava și cu Thiem, tranșând tiebreak-ul cu o serie de șapte puncte, de la 0-2 la 7-2.

Când se află în corzi, Medvedev își înăsprește și mai mult loviturile, servește și mai puternic, pune și mai multă forță în retur și atacă fără nicio ezitare. În semifinala cu Rafa, tactica asta i-a ieșit și l-a readus în meci. În finala cu Thiem, revenirea în tiebreak s-a petrecut, în mare parte, după câteva retururi aspre, alte câteva servicii-bombă, imposibil de returnat și o serie de lovituri direct câștigătoare cu forehandul. Agresivitatea (rusul a încheiat setul doi cu 19 winnere, față de doar șapte ale lui Thiem) a fost cheia pe final de set. Și tot agresivitatea i-a câștigat și meciul.  

Ce s-a întâmplat în decisiv n-a fost neapărat o surpriză. Sau modul în care setul trei a curs, în defavoarea jucătorului mai bine clasat, nu e ceva ce ar putea să mire, dat fiind adversarul. Când Medvedev se urcă pe un val de încredere – iar el a obținut asta prin câștigarea setului doi la limită – , e greu să-l mai dobori. Întreg jocul lui se pune în mișcare, e aproape imposibil să te apropii de serviciul său și absolut tot ce încearcă îi iese – chiar el a spus, după turneul câștigat la Paris, că atunci când are încredere intră într-o zonă în care nu mai ratează nimic și totul îi iese. Mai mult, pe lângă agresivitatea sporită, rusul e capabil să își nuanțeze jocul atât de mult – și într-un timp atât de scurt – încât adversarul ajunge să aibă dubii, să lovească ezitant, să se gândească de două-trei ori înainte de a executa o lovitură. Asta a fost impresia și în meciul cu Nadal, dar și în finala cu Thiem: le-a tot întins capcane, i-a prins în diferite încercuiri și nu le-a mai permis să iasă de acolo. 

În acest set decisiv, Medvedev a servit ași consecutivi, i-au ieșit toate serviciile-voleu pe care le-a încercat, a lovit excelent din alergare, a încercat să surprindă (în special cu venirile la fileu, venind de aproape 40 de ori) și n-a avut nicio ezitare atunci când a trebuit să atace. Thiem, în schimb, n-a mai fost la fel de sigur în execuții ca în primele două seturi, a cedat treptat inițiativa și asta i-a fost fatal, în condițiile în care a avut în față un jucător atât de puternic fizic și mental precum Medvedev. 

Sezonul de tenis 2020 se încheie, așadar, cu victoria lui Medvedev asupra lui Dominic Thiem, cel mai important trofeu al rusului. Cea mai grea perioadă pe care tenisul a traversat-o vreodată ia o pauză, oficial, astăzi, după o finală pe cinste între doi jucători pe care îi vom mai revedea, cu siguranță, în astfel de faze. Ce urmează în 2021, când va începe sezonul și, mai ales, cum va arăta noul sezon, sunt marile întrebări care îi vor frământa pe oamenii din tenis peste iarnă. 

De la Londra, ATP Finals se mută la Torino

Medvedev este ultimul câștigător al acestei competiții în perioada în care ea s-a desfășurat la Londra. Din 2009 încoace (prima ediție fiind de asemenea câștigată de un rus, Nikolai Davydenko, căruia Medvedev i-a dat credit la ceremonia de premiere), ATP Finals a fost organizată în fiecare final de sezon la O2 în Londra. Într-o perioadă de timp în care popularitatea tenisului a explodat în contextul istoricei rivalități în trei dintre Federer, Nadal și Djokovic, completați de alți jucători formidabili, precum Murray, Wawrinka sau Del Potro, popularitatea acestei competiții a explodat. ATP Finals a beneficiat din plin de calitatea jucătorilor, o locație grozavă și o organizare top-class, care a adăugat și a introdus elemente noi de show la un eveniment de tenis.

Din 2021, ATP Finals se mută în Italia, la Torino. Din 1970, de când a fost prima oară introdus, turneul a fost organizat la Tokyo, Paris, Barcelona, Boston, Melbourne, Stockholm (câte o ediție, în primii ani), apoi Houston, New York, Frankfurt, Hanover, Lisabona, Sydney și Shanghai.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *