◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Horia–Roman Patapievici – între teluric și transcendent Europa și creștinismul

Sâmbătă, 21.10.a.c., cu începere de la ora 19:00, în Sala Ferdinand a Primăriei Municipiului Arad, s-a desfășurat o conferință de interes. Aceasta face parte din calendarul manifestărilor culturale incluse în proiectul „Scriitorii povestesc capodopere”. Proiectul menționat se derulează sub egida Consiliului Județean și a Primăriei Arad, iar coordonator de proiect este jurnalistul și scriitorul Cătălin Lazurcă, originar din Timișoara.

Protagonistul mai sus-amintitei conferințe a fost Horia-Roman Patapievici – reputat om de cultură al spațiului carpato-danubiano-pontic. Domnia sa este cunoscut ca autor de eseuri și analize „de anvergură enciclopedică”, jurnalist (în presa scrisă și în televiziune), „plasat în centrul polemicilor culturale ale ultimilor ani, de pe poziția de critic lucid al modernității și postmodernității”.

În fața unui auditoriu de aproximativ o sută de persoane (în rândul cărora am remarcat prezența cunoscutului scriitor Mircea Mihăieș, născut în județul Arad), maestrul a susținut o prelegere proactivă, subordonată problematicii creștine, într-un discurs de mare provocare intelectuală. După o incursiune în istoria și filosofia antică (greco-romană), cu consecințe majore în devenirea Europei de azi, domnul Patapievici și-a centrat mesajul în jurul câtorva precepte biblice majore: „Dumnezeu  s-a făcut om,… Dumnezeu este trinitate,… Dumnezeu este cu noi”,… dar și în jurul unei ipoteze pe care a transformat-o în argument: „Între Europa și creștinism este o relație constitutivă”.

Ca o consecință logică a livrării informațiilor de sorginte cultural-spirituală, invitatul și-a propus să-i provoace pe cei prezenți la reflecție și meditație, la introspecție.

A fost un expozeu sapiențial, din care cei care au alcătuit audiența au luat ce au avut nevoie: răspunsuri pregătite spre a fi asimilate sau posibilitatea de „a pritoci la foc mic” propriile răspunsuri.

 

Rodica Bibarț-Oros/UZPR 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *