◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Punte de lavandă și iasomie peste Marele Zid Chinezesc

În luna septembrie, anul 2007, ia naștere în Arad compania de teatru „Aradi Kamaraszinhaz”, având ca obiectiv major revigorarea mișcării teatrale maghiare din oraș. Susținerea sa financiară a fost și este asigurată de Primăria Municipiului Arad, în tandem cu guvernul maghiar.

Fondator și director al sus–numitei companii este domnul Erno Tapaszto – actor de profesie, secondat de doamna Reka Fekete  – producător, regizor și dramaturg. Bazele fiind puse în anul 2010, compania capătă statut de Instituție Culturală de Interes Național din partea conducerii de la Budapesta.

Prima producție independentă a văzut luminile rampei cu piesa „Decalogul după Hess”, în anul 2008. De atunci și până în prezent, compania a participat periodic la festivaluri de teatru cu renume din România, Ungaria, dar și din alte țări aparținând spațiului european.

De la începuturi și până în momentul de față au fost susținute un număr de 30 de spectacole – producție proprie – valorizate cu peste 60 de premii, atât la festivaluri naționale, cât și internaționale. Aceste spectacole au fost onorate cu prezența a 150.000 de spectatori.

Am stat de vorbă cu domnul Tapszto și cu doamna Fekete, prin bunăvoința cărora am cules informațiile necesare demersului nostru. Informațiile vizează istoricul, evoluția companiei, dar și oamenii cu care lucrează, profesioniștii. Aceștia participă în regim de colaborare. Majoritatea provin din țara vecină, iar din interiorul granițelor noastre am reținut contribuția actoricească a teatrului din Odorheiul  Secuiesc.

Cu toate că forma de activitate specifică este spectacolul dramatic, decidenții au găsit potrivit să adauge și inserții muzicale sporadice, pentru a pune în practică pricipiul sincretismului în artă.

Astfel, vineri, 21 aprilie a.c., cu începere de la ora 19:00, a avut loc în Arad un concert numit „Lavande & Jasmine”, concert al cărui spațiu de desfășurare a fost biserica Evanghelică Luterană – cunoscută de arădeni sub denumirea tradițională de Biserica Roșie. Este un așezământ cultural-religios situat în centrul Aradului, pe Bulevardul Revoluției. Protagoniștii serii s-au deovedit a fi Miqueu Montanaro – compozitor francez de renume european, cu rădăcini provensale – și Sissi Zhou, vocalist și instrumentist din China. Domnul Montanaro se numără printre invitații preferați ai grupului teatral în discuție, iar la serata muzicală de vineri, domnia sa a făcut dovada abilităților sale muzicale combinative, flaut – tobe, iar doamna Zhou și-a pus în valoare calitățile vocale, secondate de ku-cheng, un instrument tradițional din țara sa.

Așadar, cei aproximativ 200 de spectatori prezenți la eveniment au putut fi martorii unei împletiri atipice, ingenioase, între muzica nouă occidentală și cea veche orientală. Au avut în față un duet aparent paradoxal, în care au făcut corp comun viziuni muzicale antagonice, puse în complementaritate. Vrând parcă să ilustreze coexistența caracterului masculin cu cel feminin, a principiului yin-yang.

Ca să parafrazăm cuvintele unui cunoscut critic muzical francez, conchidem cu afirmația că prestația artistică a celor doi muzicieni, emisari ai două culturi total diferite, a reușit constituirea unei punți, metaforic vorbind, de lavandă și iasomie, cu iz european, peste Marele Zid Chinezesc – simbol emblematic oriental.

Rodica Bibarț – Oros

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *