◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Europa va avea nevoie de încă 1,6 milioane de lucrători de îngrijire până în 2050

Îmbătrânirea populației Europei înseamnă că există o nevoie din ce în ce mai mare de lucrători de îngrijire pe termen lung care să sprijine persoanele în vârstă și pe cei care au nevoie de asistență pentru activitățile de zi cu zi. În prezent, aproximativ șase milioane de oameni lucrează în sector, dar estimările sugerează că blocul comunitar va avea nevoie de încă 1,6 milioane de lucrători de îngrijire până în 2050. Pe de altă parte, cheltuielile publice pentru îngrijirea profesională pe termen lung sunt scăzute în Europa, reprezentând doar 1,7% din PIB în 2019, conform datelor publicate de Comisia Europeană. Din cauza costurilor, de foarte multe ori revine familiei să aibă grijă de vârstnici, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană, citate de Euronews.

În Banska Stiavnica, în estul Slovaciei, a fost înființat un proiect pilot la nivel comunitar, cu scopul de a ajuta persoanele în vârstă să trăiască în siguranță și independent acasă, cât mai mult timp posibil. În această regiune a țării, accesul la îngrijire și servicii de calitate pentru persoanele în vârstă nu este întotdeauna posibil, din cauza lipsei de finanțare și de personal. Pavel Červienka gestionează proiectul pe teren. El conduce o consultare cu municipalitatea și cu persoanele în vârstă din regiune, pentru a le rezolva nevoile: „Ne-a venit ideea de a conecta municipalitățile în microregiuni. În acest fel, putem acumula mai multe fonduri și putem plăti destui îngrijitori și, eventual, putem motiva mai mulți oameni să înceapă asistența socială”. (redacția UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *