◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro01.05.2024

Reporteri fără frontiere a lansat raportul „Rezolvarea defectelor. Pentru o nouă generație de mecanisme de protecție pentru jurnaliștii din America Latină”

Biroul Reporteri fără Frontiere (RSF) din America Latină a publicat rezultatele unei investigații de amploare a mecanismelor de protecție pentru jurnaliștii din cele mai periculoase patru țări din America Latină pentru mass-media – Mexic, Honduras, Columbia și Brazilia.

134 este o cifră care spune multe. Este numărul de jurnalişti care au fost ucişi făcându-și treaba în Mexic, Brazilia, Honduras și Columbia în ultimii zece ani. Aproximativ 90% din crimele care vizează jurnaliști din America Latină din 2012 până în 2021 au avut loc în aceste patru țări, conform datelor culese de Reporteri Fără Frontiere. Numai la începutul lui 2022, în această zonă s-au înregistrat alte șapte decese.

Lansat în 2021 cu sprijinul UNESCO, scopul cercetării a fost acela de a determina cum funcționează măsurile vizate, eficacitatea lor și impactul asupra jurnaliștilor care au fost amenințați și care solicită ajutor. Pentru realizarea acestui diagnostic detaliat, RSF a realizat 75 de interviuri cu diverșii actori implicați – beneficiarii măsurilor de protecție, responsabili cu implementarea acestora și reprezentanți ai societății civile care lucrează pe această temă. Pe baza acestor interviuri și a expertizei sale regionale, RSF a elaborat un total de 80 de recomandări menite să ajute la rezolvarea deficiențelor identificate și la îmbunătățirea eficienței mecanismelor de protecție.

Raportul oferă, pentru prima dată, o imagine de ansamblu regională cu autoritate a politicilor de protecție existente, fără a pierde din vedere specificul fiecărei țări. Identificarea și analiza deficiențelor – care au consecințe directe și uneori foarte grave pentru beneficiarii acestor programe – ar trebui să asigure că raportul devine un instrument esențial nu doar pentru advocacy regional, ci și pentru cooperarea tehnică. Scopul este ca recomandările să fie rapid implementate de autoritățile din cele patru țări vizate.

Intitulat „Rezolvarea defectelor. Pentru o nouă generație de mecanisme de protecție pentru jurnaliștii din America Latină”, documentul este rezultatul unei analize comparative fără precedent a mecanismelor de protecție din aceste patru țări. „Jurnaliştii din America Latină trebuie să înceteze să fie ţinte. Este urgent să stopăm această spirală de violență cu consecințe dramatice pentru democrațiile din regiune. Vulnerabilitatea jurnaliştilor nu este inevitabilă. RSF propune modalități concrete de îmbunătățire a eficacității mecanismelor de protecție în Brazilia, Honduras, Columbia și Mexic și își propune să ajute la inițierea schimbărilor necesare și să le ofere sprijin de durată”, a declarat Emmanuel Colombié, directorul biroului RSF pentru America Latină.

Crimele care vizează jurnaliștii sunt doar partea cea mai gravă a violenţei împotriva mass-media, care implică cenzura de facto a ştirilor şi informațiilor în aceste patru țări, violențe fizice și verbale, răpire și arestare arbitrară, spionare, distrugerea echipamentelor profesionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *