◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.05.2024

S-a dezvelit statuia pictorului, sculptorului și graficianului Aurel Popp, la Carei

Ceremonia de dezvelire a statuii pictorului, sculptorului și graficianului Aurel Popp, lucrare realizată de artistul plastic Radu Ciobanu, a avut loc vineri, 20 octombrie 2023, în prezența P.S. dr. Virgil Bercea, episcop al Eparhiei Greco-Catolice din Oradea.

Statuia este amplasată în centrul municipiului Carei, într-o zonă în care se află Grupul statuar Otilia Marchiș – Ady Endre și busturile poeților Petőfi Sándor și Kaffka Margit.

Aurel Popp (1879-1960), care a urmat cursurile la Liceul Piarist din Carei, este considerat unul dintre cei mai valoroși oameni de cultură ai Transilvaniei și implicit ai Sătmarului. Cunoscut și apreciat pentru realizările din domeniul picturii, graficii și sculpturii, numele și activitatea artistului Aurel Popp au stat în atenția ziarelor și revistelor de specialitate, impunându-se în viața culturală din această parte a țării prin valoarea și talentul său.

Prezenți la eveniment au fost subprefectul Altfatter Tamás, președintele Consiliului Județean Pataki Csaba, directorul Direcției de Cultură din Satu Mare, Zamfir Danciu, primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, Vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici din România Gheorghe Dican, care s-a deplasat de departe la Carei pentru acest eveniment, reprezentanta Institutului Național de Patrimoniu din Capitală, arhitectul Andreea Pop. „Eu cred că noi, careienii, cinstim oamenii de seamă născuți în această zonă. Vin din diverse culturi, dar cu toții știm că au fost prieteni. Mai trebuie să remarc și faptul că Aurel Popp a fost cel care a umblat și a reușit să reabiliteze casa unde s-a născut Ady Endre, făcând astfel o casă memorială. Acești oameni, dacă studiem puțin ce au făcut, se vede că făceau parte din elitele acelor vremuri. Toți au fost oameni învățați. Eu nu cred că a fost atât de sărac Aurel Popp sau familia, dacă mama care a rămas văduvă, soțul murindu-i la 36 de ani, cei patru băieți, toți au făcut școală, unul a devenit profesor de română, celălalt pictor, avocat, respectiv bancher. Pe scurt, cred că toți cei care ne-am adunat aici cinstim memoria lor și suntem mândri că suntem careieni”, a spus primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs.

Alături de înalte fețe bisericești și oficialități județene și locale, Subprefectul Altfatter Tamás a transmis un mesaj în cadrul evenimentului. „Aurel Popp a fost și rămâne una din personalitățile marcante ale culturii sătmărene, născut pe meleagurile noastre acum aproape 150 de ani, cu o recunoaștere postumă relevantă atât la nivel local cât și național.

Liceul de artă din Satu Mare, care-i poartă numele, secția permanentă Aurel Popp din cadrul Muzeului de Artă Satu Mare, strada Aurel Popp unde se află și Atelierul memorial în municipiul Satu Mare, dar și expoziții retrospective la Cluj Napoca și Baia Mare sunt parte a recunoșterii valorii marelui artist.

Prin dezvelirea acestui bust, astăzi, în municipiul Carei, autoritățile administrației publice municipale confirmă angajamentul pentru păstrarea vie în memoria colectivă a valorilor sătmărene. Nu este întâmplătoare ideea aceasta, Aurel Popp s-a născut în Căuaș și și-a desăvârșit educația la Carei, tot aici a început și primele tușe artistice.

Transmit felicitări autorităților locale din municipiul Carei, domnului primar Eugen Kovacs pentru inițiativa amplasării acestei statui în memoria artistului Aurel Popp și pentru pentru că au confirmat, încă odată, că municipiul Carei este un pol important al culturii sătmărene”.

Conform spuselor Directorului Direcției de Cultură din Satu Mare, Zamfir Danciu, „cultura nu are granițe”, felicitând prin acestă cale artistul plastic Radu Ciobanu care a creat aeastă operă și Primăria Municipiului Carei pentru inițiativă.

La finalul evenimentului a avut loc slujba de sfințire a statuii, oficiată de  P.S. dr. Virgil Bercea, episcop al Eparhiei Greco-Catolice din Oradea. (gazetanord-vest.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *