◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

„Cronomunca”
sau lucrul… în funcție
de preferința personală

Pe fondul unei dorințe tot mai mari de muncă flexibilă post-Covid-19, lucrătorii sunt din ce în ce mai interesați de tipul de configurație a muncii, mulți determinându-și companiile să le adapteze programul de lucru la nivelurile naturale de energie, pentru o productivitate maximă. Abordarea se numește „cronomuncă”.

Eloise Skinner, scriitoare, instructor de fitness și terapeut, preia tura de după-amiază seara la sala de sport din Londra unde ține cursuri, apoi abordează proiecte după ora 19: 30 – atunci se simte mai productivă. Este un exemplu care ilustrează conceptul de cronomuncă, creat de jurnalista Ellen C. Scott, care le permite angajaților să renunțe la orele standard de birou și să aleagă programe care se potrivesc cu „cronotipurile” lor personale – ora naturală la care corpul lor vrea să doarmă.

Potrivit psihologului clinician american Michael Breus, există patru cronotipuri – 55% dintre oameni au productivitate maximă în mijlocul zilei (10:00 – 14:00), 15% sunt cei mai eficienți dimineața devreme, 15% lucrează mai bine până târziu în noapte, iar iar 10% au un ritm circadian care poate varia de la o zi la alta.

În ciuda acestor variații, ziua de muncă tradițională de 9:00 la 17:00, de opt ore – inventată de sindicatele din SUA în anii 1800 – este încă norma, potrivit BBC. Ca urmare, mulți oameni trebuie să lucreze în afara orelor preferate de productivitate maximă. Un sondaj pe un eșantion de lucrători americani a relevant faptul că 77% consideră că programul de lucru standard obligatoriu le-a afectat performanța la locul de muncă, împingându-i spre consum în exces de cofeină sau tehnici de gestionare a stresului. „Nu mai petrecem cu toții o oră și ceva cu naveta și putem înțelege cu adevărat când suntem cei mai productivi și cum să profităm la maximum de locul nostru de muncă”, argumentează Dirk Buyens, profesor de management de resurse umane la Vlerick Business School din Bruxelles.

Lucrătorilor, în special celor mai tineri, le place ideea de a-și adapta programul la orele lor cele mai productive, iar companiile pot beneficia și de pe urma cronoworking. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *