◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Progresul Slovaciei în ceea ce privește libertatea presei „rămâne fragil”

La cinci ani de la asasinarea jurnalistului Ján Kuciak și a Martinei Kušnírová, judecătorii slovaci se apropie rejudecarea presupusului creier al uciderii jurnalistului Aktuality.sk și a logodnicei sale. În timp ce asasinii și un intermediar al crimei din februarie 2018 au fost deja condamnați la pedepse lungi de închisoare, suspectul Marián Kočner, acuzat de ordonarea crimei, a fost achitat. Cu verdictul din rejudecare așteptat în aprilie 2023, organizațiile internaționale de presă reînnoiesc apelul pentru justiție deplină pentru dubla crimă.

Organismele media internaționale au desfășurat o misiune de constatare a faptelor și de advocacy în țară pentru a-și exprima sprijinul familiilor și colegilor lui Ján Kuciak și Martina Kušnírová, precum și pentru a evalua libertatea presei în Slovacia, la cinci ani de la uciderea lor. La fel ca drumul către justiția deplină pentru asasinarea lui Ján și Martina, progresul Slovaciei în ceea ce privește libertatea presei rămâne fragil.

În timp ce partidele politice se pregătesc pentru alegerile anticipate programate pentru septembrie 2023, organizațiile solicită un nou consens politic și angajamente pentru a îmbunătăți libertatea presei și siguranța jurnaliștilor, pentru a preveni orice ucidere viitoare a unui jurnalist și pentru a le permite colegilor lui Ján Kuciak să-i continue moștenirea de interes public.

După alegerile din 2020, organele de drept – poliția, procuratura specială și instanțele – au început să abordeze corupția dezvăluită de jurnaliști. Dar justiția deplină nu a fost încă făcută nici pentru asasinarea lui Ján Kuciak, nici pentru alte crime împotriva jurnaliștilor, cum ar fi supravegherea masivă a acestora de către „Echipa lui Kocner”, o rețea de indivizi plătiți pentru a furniza informații omului de afaceri. În același timp, noul sondaj realizat de Centrul de Investigații al lui Ján Kuciak (ICJK) în cadrul proiectului Safe.Journalism.sk arată că jurnaliştii slovaci sunt cel mai frecvent vizați de atacuri online și verbale.

Una dintre cele mai mari amenințări cu care se confruntă jurnaliștii din Slovacia astăzi sunt atacurile verbale, inclusiv campaniile de denigrare din partea politicienilor, care rămân în mare parte nesancționate.

În 2022, Parlamentul a adoptat proiecte de lege importante, care întăresc protecția juridică a confidențialității surselor jurnalistice, precum și transparența proprietății și finanțării mass-media. Fostul director general al postului public RTVS, în mandatul căruia au demisionat peste 30 de jurnalişti, a fost înlocuit după alegeri transparente în Parlament. Cu toate acestea, parlamentarii nu au reușit să reformeze în mod fundamental procesul de selecție, puternic politic. Mai mult, din iulie 2023, au decis să elimine taxele de licență, principala sursă de finanțare, și să le înlocuiască cu subvenții de stat. „Salutăm angajamentul guvernului de a implementa recomandarea Comisiei Europene împotriva proceselor strategice împotriva participării publice (SLAPP) și de a sprijini directiva anti-SLAPP. Facem apel la toate părțile să urmeze acest exemplu și să angajeze reforme similare pentru a aborda procesele vexatorii la nivel național. Suntem îngrijorați de faptul că defăimarea rămâne pedepsită în Slovacia cu o pedeapsă cu închisoarea de la doi la opt ani. Deși astfel de sentințe, printre cele mai dure din UE, nu sunt aplicate de instanțe, ele permit politicienilor și oamenilor de afaceri să exercite presiuni asupra jurnaliștilor. Mass-media continuă să fie vizate de procese civile cu cereri de despăgubire de zeci de mii de euro. Ministerul Justiției și-a propus să scadă pedeapsa maximă cu închisoarea pentru defăimare la un an și – în caz de prejudiciu semnificativ – la doi ani. Partidele politice sunt chemate să înlăture cu totul pedepsele cu închisoarea pentru defăimare și să depenalizeze pe deplin defăimarea”, susțin organizațiile de presă care semnează acest raport: ARTICLE 19 Europe, Committee to Protect Journalists (CPJ), European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF),

European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), International Press Institute (IPI), Reporters Without Borders (RSF).

Asasinarea lui Ján Kuciak și a Martinei Kušnírová a dus la schimbări societale și politice radicale în Slovacia. Cu toate acestea, creierul crimei încă nu a fost condamnat, iar autoritățile nu au luat încă toate măsurile necesare pentru a proteja jurnaliştii și a apăra mass-media independente, adaugă grupurile de apărare a libertății presei. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *