◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro06.05.2024

Jurnaliștii care relatează despre cutremurul din Turcia au nevoie de sprijinul colegilor de breaslă

La două săptămâni după teribilul cutremur care a zguduit nordul Siriei şi estul Turciei, Kenan Şener, secretarul general al Asociaţiei Jurnaliştilor din Ankara (GCD), descrie situaţia umanitară groaznică pentru locuitorii şi jurnaliştii locali care încearcă să le spună poveştile, potrivit The European Federation of Journalists (EFJ).

Protecția drepturilor și libertăților jurnaliștilor a devenit mai dificilă din cauza declarării stării de urgență în zona cutremurului. Jurnaliştii au raportat că au fost împiedicaţi în activitatea lor, unii au fost reţinuţi, ameninţaţi şi agresaţi fizic. Siguranța este o problemă în creștere. În unele provincii, atacurile asupra jurnaliştilor de către agenții de securitate, victimele furioase ale cutremurului, grupurile de extorcare, bandele de jaf și grupurile neidentificate sunt în creștere. Există relatări despre jurnalişti care au fost extorcați sub ameninţarea armei. Munca după apus crește riscul de siguranță, din cauza întreruperilor de curent.

Sănătatea este o altă problemă majoră. Experții în sănătate publică avertizează că azbestul poate fi prezent în aer din cauza demolării clădirilor vechi.

Din cauza lipsei de electricitate, toți jurnaliștii din regiune depind de mașinile lor pentru a-și reîncărca echipamentele. Dificultățile cu transportul și conexiunea la internet persistă, dar oamenii le depășesc. Cu birourile majorității ziarelor locale și portalurilor de internet distruse, în special în Hatay și Adıyaman, jurnaliștii locali nu sunt doar lipsiți de birouri, dar camerele, camerele video, computerele și echipamentele de imprimare zac sub dărâmături. Este o nevoie mare de echipamente de birou, în special camere și computere, precum și de asistență financiară.

Imediat după cutremur, GCD a contactat liderii asociaţiilor jurnaliştilor din regiune pentru a strânge informaţii despre pagube şi pierderi. Jurnaliştii care lucrează în zonă au fost cartografiaţi şi a fost format un focus grup de 250 de jurnalişti pentru a identifica nevoile. Echipa care reprezintă asociaţia a avut întâlniri cu jurnalişti, lucrători din media locale şi directori ai asociaţiilor din Hatay şi Kahramanmaraş, cele două provincii care au fost grav afectate de cutremur. Bănci de alimente, măști de praf, truse de igienă personală și toalete portabile din tabără au fost distribuite jurnaliștilor.

„Sunt vremuri foarte grele pentru Turcia și mass-media turce. În astfel de condiţii, sindicatele jurnaliştilor şi asociaţiile mass-media care acționează în sprijinul colegilor din Turcia vor fi foarte apreciate”, arată reprezentanții GCD. (redacția UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *