◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.05.2024

Muzeul Presei, proiect al UZPR,
marcat de UNESCO

Muzeul Presei, inițiat și organizat de UZPR și Muzeul Național al Literaturii Române, în Parteneriat cu CNR UNESCO, a fost lansat în ziua în care s-au împlinit 30 de ani de la declararea datei de 3 mai Ziua Mondială a Libertății Presei. Proiectul a fost marcat de UNESCO printre cele mai relevante evenimente din Europa care au reflectat importanța aceestei zile și mesajul transmis vizavi de perenitatea libertății presei. Practic, ziarele prezente în acest Muzeu al Presei, unele prezentate în premieră din impresionanta colecție de publicații a MNLR, reflectă pe deplin că presa a știut să fie liberă și un serviciu public crucial în toate vremurile.

„Ziarele prezentate în expoziţie încearcă să arate că libertatea de exprimare a fost şi este în continuare o valoare importantă pentru noi toţi, că dreptul de a ne exprima şi de a avea o opinie documentată există în continuare. La mulți ani tuturor celor care slujesc presa și tuturor celor care reprezintă cuvântul rostit întru adevăr, cu scopul de a informa cetățenii! Încă din 1991, Comisia Națională a României pentru UNESCO a adoptat marcarea libertății de exprimare într-o anume zi, dar fără a le uita pe celelalte 364. Acesta este și un moment în care Comisia Naţională a României pentru UNESCO adresează mulţumiri jurnaliştilor care îşi salvează menirea prin compensarea de lipsă de informaţie, după cum găsim potrivit ca anul acesta, 2023, anul în care libertatea de exprimare este privită din perspectiva drepturilor omului, să vedem în jurnalişti pe aceia care vor reuşi să ajute cetăţenii care nu au o voce să-şi exprime punctele de vedere şi nevoile. Salut inițiativa acestei expoziții și mi-aș dori ca Muzeul Presei să aibă aceeași evoluție ca Muzeul Național al Literaturii Române – să creeze starea de învățare și motivația”, a punctat la lansarea expoziției secretarul general al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, Madlen Şerban.

În cadrul expoziției pot fi văzute periodice de secol al XIX-lea, precum „Dacia Literară”, „Revista Critică Literară”, „Românul Literar”, „Nichipercea”, „Tinerimea Română”, „Foaia pentru toţi”, „Şcoala şi Biserica”, „Vocea Română”, „Vatra”, „Timpul”, „Ghimpele”, „Moftul Român”, „Strigoiul”, „Satirul”. „De mai bine de zece ani îmi doresc să existe un Muzeu al Presei, dintr-un motiv foarte simplu – marii scriitori au fost, într-un fel sau altul, și ziariști. Un Muzeu al Presei este un muzeu al celor care au fost înaintea noastră; dar poate fi și un loc de promovare și de deschidere a profesiei. Propun Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România ca, până se va identifica o clădire anume, să facem un Muzeu al Presei digital, ca un proiect-exemplu. Invit UZPR ca, împreună, să-i aducem in cotidian pe cei care au construit presa românească de-a lungul timpului”, a spus Ioan Cristescu, director al Muzeului Național al Literaturii Române.

Mădălina Corina Diaconu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *