◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Regimul din India folosește legile securității naționale împotriva presei care relatează critic

Ravish Kumar, un jurnalist reputat din India, susține că „dacă vrei să găsești jurnalism în India astăzi, îți trebuie lupă”. Kumar și-a părăsit slujba de prezentator de știri de seară în 2022, după mai bine de 25 de ani cu NDTV, una dintre cele mai mari rețele din India, ridicând probleme legate de independența editorială după ce miliardarul Gautam Adani, un apropiat al premierului Narendra Modi, a cumpărat rețeaua. „Ei pun bani de buzunar în numele jurnalismului și totuși nu fac jurnalism”, a spus Kumar, citat de Voice of America.

Kumar și-a construit o reputație de pune guvernului întrebări dificile. A primit de două ori Premiul de excelență în jurnalism „Ramnath Goenka” și, printre altele, a câștigat Premiul „Ramon Magsaysay”. După retragere, și-a lansat un canal de YouTube și afirmă că jurnaliştii din India au fost intimidaţi de guvern şi nu pun întrebări, pentru că se tem de reacţii.

Dar asumarea materialelor politice critice este un risc într-un moment în care libertatea presei în India este în declin. Organizația Reporteri fără frontiere a avertizat de mult despre ostilitatea și presiunea în creștere asupra jurnaliștilor din India și despre faptul că autoritățile folosesc legile tehnologiei informației și siguranței naționale pentru a reduce la tăcere jurnalismul critic și a ținti jurnaliștii. „Vedem că persecuția jurnaliştilor și a presei s-a intensificat. Avem cazuri de cenzură, intimidare, atacuri, reprimare a vocilor critice, hărțuire cibernetică. Și este cu atât mai îngrijorător într-o țară considerată o mare democrație din lume”, a declarat Celia Mercier, care conduce biroul RSF pentru Asia de Sud. (redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *