◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Încă un jurnalist rus arestat pentru „propagare de informații false despre armată”

Un tribunal din Rusia a dispus ca un reporter rus de la site-ul de știri independent RusNews să fie reținut până pe 10 iunie, sub acuzația de răspândire de informații false despre armata rusă. Jurnalistul Roman Ivanov a fost arestat în apartamentul său din Korolyov. Oficialii i-au spart ușa apartamentului și i-au confiscat laptopul și telefoanele.

Ivanov a negat acuzațiile și a spus în instanță că autoritățile au făcut presiuni din 2020 pentru a renunța la munca lui. Potrivit voanews.com, dacă va fi găsit vinovat, jurnalistul riscă până la 10 ani de închisoare. „Autoritățile ar trebui să-l elibereze imediat pe Ivanov, să renunțe la toate acuzațiile împotriva lui și să lase mass-media să lucreze liber și fără teamă de represalii”, a declarat Carlos Martinez de la Serna, director de program al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), într-un comunicat.

Autoritățile au deschis trei dosare penale împotriva lui Ivanov pentru trei postări pe rețelele de socializare legate de război, inclusiv unul despre presupuse crime de război comise de armata Rusiei în Ucraina. Ivanov a fost reținut anterior, în septembrie 2022, în timp ce acoperea un protest împotriva mobilizării, la Korolyov. Autoritățile au interogat-o și pe soția lui Ivanov, Maria Nekrasova, și au pus-o să semneze un acord de confidențialitate.

Există puțini reporteri independenți care continuă să lucreze în interiorul Rusiei. În decembrie 2022, cel puțin 19 jurnaliști se aflau în închisoare în Rusia, potrivit CPJ.

Ceea ce i s-a întâmplat lui Ivanov este „grotesc și oribil”, a spus Maya Vinokour, profesor la Universitatea din New York, care cercetează mass-media post-sovietice.

În aceeași zi în care Ivanov a fost arestat, poliția din orașul Ufa a percheziționat redacția site-ului de știri independent Prufy.ru și a confiscat echipamente informatice. „Roman Ivanov și jurnaliștii Prufy.ru sunt printre puținele voci independente rămase în Rusia care relatează cu sinceritate despre situația din țară și despre războiul pe care îl poartă împotriva Ucrainei. Munca lor este esențială și nu trebuie împiedicată”, a spus Martinez de la Serna.

Ivanov a fost al doilea jurnalist RusNews vizat în acest an. În februarie, reporterul RusNews Maria Ponomarenko a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru că ar fi difuzat știri false despre armata rusă.

Arestarea lui Ivanov a avut loc la mai puțin de două săptămâni după ce autoritățile ruse l-au arestat pe reporterul American Wall Street Journal, Evan Gershkovich, sub acuzații de spionaj, pe care acesta le-a negat. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *