◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.07.2024

Seară de poezie,
la Târgu-Mureș

Zilele trecute, la Biblioteca Județeană Mureș a fost omagiat poetul Mihai Eminescu. Cu acest prilej, a avut loc și o lansare de carte – „Limba noastră cea bătrână „, autor poetul Mircea Dorin Istrate, Președintele Filialei Mureș a Ligii Scriitorilor din România. În cadrul evenimentului (organizat de Biblioteca Județeană Mureș, Cenaclul Literar „Aurel Filimon” Târgu Mureș și Liga Scriitorilor, Filiala Mureș), directorul instituției gazdă, d-na Monica Avram, a prezentat importanța omagierii poetului Mihai Eminescu pentru cultura națională. În continuare, profesor doctor Valentin MARINCA, printr-o emoționantă pledoarie despre opera lui Eminescu, raportată la condițiile actuale, a susținut că Eminescu și cultura sunt începutul Noului An al literaturii române, salvându-ne de la mediocritate. Din nefericire, în presa literară din România mai există persoane care iau în derâdere opera lui Eminescu. Pentru noi, Mihai Eminescu este un exercițiu de verificare intelectuală, iar ziua lui trebuie să o simțim ca și o zi a noastră, în care să ne așteptăm pe noi înșine. Ascultându-l pe dr. Valentin MARINCA vorbind la asemenea manifestare, te simți mai român.

În partea a doua a activității culturale s-a prezentat cartea poetului Mircea Dorin ISTRATE, „Limba noastră cea bătrână”, o carte de suflet, o radiografie, în versuri, a satului românesc. Poetul Mircea Dorin ISRATE este autorul a 4.000 de poezii, 14 volume și a 21 de volume în curs de apariție. A fost gratulat cu 98 de Diplome și Premii la diferite Concursuri naționale, poeziile sale fiind publicate în ziare și reviste, atât din țară, cât și din străinătate. Domnia Sa este absolvent al Facultății de Istorie, a fost profesor într-un sat de pe Târnava, director al Muzeului de Istorie din Târnavei și mulți ani „ostaș de strajă” pentru apărarea demnității naționale. Cunoaște realitatea satului românesc, direct de pe cruce, nu de la piciorul crucii. Astăzi, într-o lume greu încercată de globalizare, a vorbi despre patriotism și a te declara patriot prin fapte, nu numai prin vorbe, riști să fi considerat demodat. Revoltat fiind că limba noastră strămoșească este invadată de neologisme și expresii din alte limbi străine, poetul Mircea Dorin ISTRATE se întoarce la izvoare, dăltuind frumosul și prin cuvinte arhaice din limbajul nostru ardelenesc. Om de o cultură aleasă și o experiență de viață copleșitoare, poetul Mircea Dorin ISTRATE ne transmite emoția nostalgiei după vremurile de altădată. M-a impresionat în mod deosebit poemul ,,Scrisoare catre mama”, care m-a trimis cu gândul la poezia ,,Scrisoare mamei”, a poetului rus Esenin.

„Mamă-ți fac un RÂND de carte, că de mult nu ți-am mai scris/Ca să-ți SPUN că astă noapte, am avut, așa, un vis, / C-a VENIT la mine TATA, să mă vadă, deși-i dus/Și-ncă mulți din neamul nostru ce-s la Domnu-n ceruri sus”.

Spre deosebire de acesta, Mircea Dorin ISTRATE nu este încercat de neliniștea veșniciei, mai degrabă propune un testament pentru cei apropiați, cu un fior optimist. ,,Limba noastră cea bătrână „, prin mesajele transmise, este pentru cititori un îndemn de aducere aminte, de cinstire a înaintașilor, a tradițiilor și valorilor neamului românesc. Practic, acest îndreptar de limbă și cultură românească nu ar trebui să lipsească din casa fiecărui român. S-au adus cuvinte de laudă la adresa autorului, iar evenimentul a fost înfrumusețat de folkistul Traian Comșa, prin cântece pe versuri din poeziile lui Eminescu, iar doamna Maria Moldovan i-a încântat pe cei prezenți cu romanțe pe versuri din lirica lui Eminescu. Mi s-a părut extrem de interesant apelul doamnei Monica Avram adresat poeților prezenți la festivitate, de a pregăti o generație de viitori slujitori ai cuvântului. În încheiere, Mircea Dorin ISTRATE a mulțumit participanților pentru prezență și Bunului Dumnezeu pentru harul cu care l-a învrednicit. Cu adevărat, se poate spune că seara de marți, 16 ianuarie 2024, a fost o seară de poezie, de cinstire a neamului românesc prin vers dulce ca mierea.

 

V.B. Băhneanul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *