◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

ONU. Agravarea crizelor umanitare în 2024

ONU a lansat un apel pentru fonduri în valoare de 46,4 miliarde de dolari pentru a ajuta 181 de milioane de oameni din 72 de țări în 2024, într-un context marcat de conflicte, schimbări climatice și crize economice (https://news.un.org/fr/story/2023/12/1141507): în total, conform raportului ”Global Humanitarian Overview 2024” (”Privire de ansamblu umanitară globală 2024”), prezentat cu acest prilej, 300 de milioane de oameni din întreaga lume vor avea nevoie de asistență în 2024, în timp ce pentru 2023, acest număr a fost estimat la 363 de milioane.

ONU vizează să ajute 181 de milioane dintre aceștia, în timp ce restul vor putea obține asistență de la alte organizații sau chiar din țările lor, a explicat Martin Griffiths, coordonatorul Națiunilor Unite pentru Ajutoare de Urgență, în cadrul prezentării acestui raport care a însoțit apelul pentru fonduri.

 

Escaladarea nevoilor

Cu această ocazie, înaltul oficial ONU a lăudat „eforturile eroice” ale umanitarilor, subliniind totodată că ajutorul internațional este departe de a satisface nevoile în creștere: „Le mulțumim tuturor donatorilor pentru contribuțiile lor, care se ridică la 20 de miliarde de dolari oferiți pentru ajutoare umanitare în 2023, dar aceasta este doar o treime din ceea ce era necesar. Dacă nu putem oferi mai mult ajutor în 2024, oamenii vor plăti pentru asta cu viața lor”, a avertizat el.

Martin Griffiths a indicat că acest apel de strângere de fonduri de 46,4 miliarde a fost cu mult sub cei 57 de miliarde de dolari solicitați pentru 2023, ceea ce a spus el reflectă o atenție mai mare acordată nevoilor cele mai urgente: „Vă puteți imagina munca grea care a fost nevoie pentru a reduce aceste cifre”, a spus șeful umanitar al ONU. Griffiths a spus că există și alte organizații, inclusiv Crucea Roșie și Societățile Naționale de Cruce Roșie, precum și Medicii fără frontiere, care își prezintă propriile apeluri și au propriile răspunsuri.

Privirea de ansamblu umanitară globală identifică trei factori cheie ai nevoii de ajutor: conflictul, situația economică globală și agravarea urgenței climatice. Lumea se confruntă cu tot mai multe conflicte, care sunt mai înrădăcinate și au consecințe devastatoare pentru civili. Aproape unul din cinci copii din întreaga lume trăiește în zonele de conflict sau fug din aceste zone.

În 2023, izbucnirea unui conflict larg răspândit în Sudan și a ostilităților dintre Israel și Gaza a provocat o creștere dramatică a victimelor civile. În doar cinci săptămâni, numărul civililor uciși în Teritoriul Palestinian Ocupat s-a ridicat la aproape 60% din numărul total de civili uciși în 2022, care a fost deja cel mai mortal an de la genocidul din Rwanda din 1994.

 

Consecințe devastatoare

Consecințele lipsei de finanțare în 2023 au fost devastatoare, așa cum au arătat câteva exemple. În Afganistan, 10 milioane de oameni au pierdut accesul la ajutorul alimentar între mai și noiembrie 2023, în timp ce în Myanmar, peste jumătate de milion de oameni au fost forțați să trăiască în condiții de viață inadecvate.

Yemenul se confruntă cu o situație îngrozitoare: peste 80% dintre persoanele vizate nu au acces la apă și canalizare, iar în Nigeria, doar 2% dintre femeile care au nevoie de servicii de sănătate sexuală și reproductivă și de prevenire a violenței bazate pe gen au primit asistenţă.

 

Finanțare și nu numai

În concluzie, dl Griffiths, care este și subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare, a subliniat că, pe lângă finanțare, este esențială asigurarea siguranței lucrătorilor umanitari și a celor pe care îi ajută.

„Deci avem nevoie de bani. Avem nevoie de securitate. Avem nevoie de dreptul internațional umanitar. Și avem nevoie de activism pentru a le reaminti oamenilor că operațiunile umanitare sunt un semn, un semnal și un simptom al Umanității noastre”.

 

Emilian M. Dobrescu

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *