◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Dan Toma Dulciu, „Neamul Emineștilor”, recent volum cu date inedite descoperite
la Viena

În urmă cu câteva zile a ieșit de la tipar cea mai recentă carte scrisă de Dan Toma Dulciu la Viena, având titlul „Neamul Emineștilor”. Conținutul acesteia este consacrat descrierii unei palpitante descoperiri făcute de autor, în urma unei meticuloase documentări în arhivele din capitala Austriei. Este vorba de aproape necunoscutul Ioan (Johann) Drogli, nepotul de soră al lui Mihai Eminescu, care își doarme somnul de veci în Cimitirul Central al Vienei.

Destinul a făcut ca viața acestei rude apropiate a marelui nostru poet să rămână anonimă publicului larg, dar și eminescologilor de profesie. Nu s-a știut mare lucru despre acesta: nici măcar când a murit, unde anume și mai ales locul unde își doarme somnul de veci.

Despre George Drogli, celălalt fiu al Aglaiei Drogli, se știe că a suferit de o maladie psihică, a fost tratat câțiva ani într-un spital din Viena și a murit la Cernăuți. Biografia acestuia a fost cercetată în perioada interbelică de Vasile Gherasim, în schimb viața fratelui său, Ioan Drogli, a rămas o mare necunoscută.

Autorul acestei cărți, pasionat de povestea vieții „Luceafărului”, și-a propus să cerceteze la Viena orice detaliu biografic, oricât de neînsemnat ar fi, dar care ar putea contribui la îmbogățirea  tezaurului de cunoștințe privitoare la marele nostru poet.

Așa cum o dovedesc imaginile prezentate în carte, în Capitala Austriei se odihnește pentru eternitate, în cel mai mare și mai celebru cimitir din această țară, o rudă foarte apropiată a lui Mihai Eminescu, la mormântul căruia ar trebui să ne plecăm cu smerenie fruntea, fiindcă a păstrat cu sfințenie înscrisuri pe care le-a oferit spre publicare, având semnătura unchiului său, rudă pe care de altfel a întâlnit-o în copilărie, în casa mamei sale din Cernăuți. Fără aceste prețioase documente de familie, biografia de tinerețe a Poetului ar fi fost mult mai săracă.

Același respect trebuie să îl avem și pentru tatăl său vitreg, Heinrich von Gareiss, cel de-al doilea soț al Aglaiei Drogli, care a păstrat, la rândul său, scrisori și obiecte personale ale familiei Eminovici, donate apoi statului român prin urmașul său, purtând același nume, Heinrich Gareiss, medic de profesie.

Cartea înfățișează odiseea descoperirii urmelor pașilor ofițerului în rezervă Ioan (Johann) Drogli în marele oraș de pe malul Dunării (locuințe, ocupații, afaceri), dar mai ales modul cum a fost identificat locul de veci al acestuia, fără de care totul ar fi fost o frumoasă poveste, fără un final palpabil.

Harta și fotografiile prezente în carte vor ajuta pe curioși să descopere cu ușurință, la Viena, acest loc de reculegere, aparținând unei rude apropiate a lui Mihai Eminescu.

De asemenea, autorul prezintă detalii biografice semnificative referitoare la celălalt nepot al lui Mihai Eminescu, juristul George Drogli, de asemenea ofițer în rezervă, precum  și documente din arhivele vieneze (o fișă de personal, din  perioada în care acesta activa în calitate de ofițer auditor, adică un fel de asesor judecătoresc, la Cernăuți).

Cât privește pe Johann Gareiss, al doilea soț al Aglaiei, Dan Toma Dulciu prezintă un document de arhivă, datat 1917, din care rezultă primirea de către acesta a unuia dintre cele mai înalte ordine ale Imperiului, la care se adaugă alte 6 decorații anterioare, ceea ce infirmă, oarecum, descrierea negativă făcută acestui personaj de către unii biografi, care l-au zugrăvit ca un ușuratic, afemeiat, grobian.

Pe lângă noutatea absolută a descoperirii prezenței lui Johann Drogli în viața Vienei, a datei decesului acestuia și a locului unde își doarme somnul veșnic, autorul prezintă și modul în care au fost puse în valoare, prin tipărire, scrisorile pe care familia Drogli le-a păstrat pentru posteritate, subliniind importanța lor pentru cunoașterea biografiei lui Mihai Eminescu.

Se poate spune că această lucrare, editată într-un tiraj foarte restrâns, carte oferită gratuit bibliofililor și prietenilor eminescofili, este o dovadă că încă se mai pot aduce contribuții de ordin documentar la întregirea biografiei marelui nostru poet, Mihai Eminescu.

 

Tanța Tănăsescu/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *