◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.05.2024

Jurnaliștii canadieni cer publicului boicotarea Meta, pentru blocarea știrilor pe platformele Facebook și Instagram

Jurnaliştii canadieni îndeamnă la boicotarea de o zi a platformelor Meta, ca urmare a deciziei companiei de a bloca ştirile din Canada din cauza legii care va oblige marile platform sociale să plătească pentru știrile pe care le propagă.

Federațiile de jurnaliști din provincia canadiană Quebec fac apel la public să se alăture unui boicot de o zi al platformelor de social media deținute de Meta, susținând că

așa-numita „Zi fără Meta” urmărește să transmită un mesaj că „Quebec-ul nu se va lăsa intimidat și va continua să sprijine mass-media și jurnaliştii locali”. „Prin blocarea știrilor, Meta nu le permite cetățenilor să acceseze informații credibile și asta ne preocupă foarte mult”, a declarat Patrick Howe, președintele Societății Profesioniştilor de Relaţii Publice din Quebec, într-un comunicat.

Meta – proprietarul Facebook și Instagram – a impus o întrerupere a știrilor în Canada pe 1 august, din cauza unei noi legi care ar fi impus companiei să plătească instituțiilor media canadiene pentru conținutul distribuit pe platformele sale.

Guvernul a declarat că Legea Știrilor Online își propune să ajute o industrie media canadiană aflată în dificultate, care s-a confruntat cu disponibilizări în masă în ultimii ani, și să-I determine pe giganții rețelelor sociale să-și plătească partea echitabilă.

Dar Meta și Google, care urmează să fie afectate de legislație, au denunțat măsura.

Poziția Meta a stârnit reacții larg răspândite, deoarece canadienii căutau informații online în timpul incendiilor masive din părți din Teritoriile de Nord-Vest și Columbia Britanică. „Facebook pune profiturile corporative înaintea siguranței oamenilor”, a declarat prim-ministrul canadian Justin Trudeau, numind comportamentul companiei „de neconceput”.

La începutul lunii septembrie, Ottawa a înaintat proiecte de reglementări despre care a spus că vizează să ofere companiilor modalități de a îndeplini legea fără intervenția guvernului. Propunerea ar strânge 172 de milioane de dolari canadieni (126,6 milioane de dolari) pe an de la Google și aproximativ 60 de milioane de dolari canadieni (44 de milioane de dolari) pe an de la Facebook, a declarat un oficial canadian reporterilor, citat de Reuters. Dar Meta a spus rapid că proiectul de reguli nu a abordat preocupările sale, iar blocarea știrilor a rămas în vigoare, potrivit aljazeera.com. „Meta are în mod clar mijloacele pentru a-și face rolul, dar insistă să joace după propriile reguli, ceea ce este inacceptabil”, a declarat Michael Nguyen, președintele Federației Jurnaliştilor Profesionişti din Quebec.
Asociația Canadiană a Jurnaliștilor, precum și sindicatele, municipalitățile și Camerele de comerț din provincia francofonă au semnat pentru „Ziua fără Meta”. Grupurile le-au cerut canadienilor să evite să posteze pe Facebook și pe Instagram pentru ziua respectivă și să se aboneze la un mijloc de presă local. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *