◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Jurnaliștii din Vietnam, nevoiți să scrie despre… Partidul Comunist pentru a-și primi salariile complete

Mass-media și jurnalismul din Vietnam se confruntă cu o provocare majoră atunci când vine vorba despre publicarea articolelor despre guvern. Pe de o parte, autoritățile au puterea absolută de a controla publicațiile instituțiilor de știri, iar pe de altă parte, mass-media trebuie încă să se lupte să găsească o modalitate de a supraviețui.

Un reporter de la un post de știri de stat cu sediul în Hanoi, Thu, a fost informat de șeful de secție că oficiali vietnamezi de rang înalt efectuează o vizită oficială în mai multe țări europene. „Înseamnă că, din motive diplomatice, toate articolele care sunt înclinate să expună problemele acelor țări trebuie să fie amânate sau chiar șterse dacă sunt deja publicate”, a spus Thu.

Thu s-a referit la o astfel de abordare a jurnalismului din Vietnam – „a scrie în funcție de sezon”.

Membrii personalului posturilor afiliate statului trebuie să acorde atenție evenimentelor Partidului pentru a scrie articole. Cei care scriu informații slabe sau insuficiente despre activitățile guvernului și ale partidului și evenimentele importante sunt criticați de Partidul Comunist din Vietnam. Practic, problema cu jurnalismul din Vietnam este că mass-media este controlată de un singur partid și majoritatea organismelor de presă sunt afiliate statului. De exemplu, cititul Dân trí se află în subordinea Ministerului Muncii și Afacerilor Sociale; VNexpress este în subordinea Ministerului Științei și Tehnologiei; Vietnamnet se află în subordinea Ministerului Informațiilor și Comunicațiilor.

Mass-media trebuie să scrie și să promoveze mai multe evenimente importante. În ziua înființării Partidului (3 februarie), instituțiile media trebuie să publice știri care laudă realizările partidului în lupta împotriva agresorilor străini și construirea unei țări socialiste cu dezvoltare rapidă. În fiecare an, de ziua lui Ho Chi Minh (19 mai), ei trebuie să scrie articole dedicate fondatorului Partidului Comunist din Indochina (acum Partidul Comunist din Vietnam) și primului președinte al Vietnamului de Nord.

 

 

Șefii, membri de partid instruiți în marxism

Din cauza acestui sistem, concurența dintre jurnaliști este acerbă. Mulți reporteri concurează pentru a-și publica articolele și a îndeplini o anumită cotă, pentru a primi plata lunară completă.

Vietnam este clasat ca unul dintre statele cu cele mai scăzute niveluri de libertate a presei, potrivit newnaratif.com. O jurnalistă independentă pe nume Ngô Bá Nha scrie că nu există presă privată în Vietnam. Deși nu trebuie să fii membru al Partidului Comunist pentru a lucra ca jurnalist într-o instituție de stat, este cerut un nivel de stăpânire a teoriei politice marxist-leniniste, prin cursuri de pregătire politică la agențiile de stat pentru a obține o promovare pentru o poziție de conducere în instituțiile media afiliate statului. Majoritatea celor care lucrează în funcții de conducere în presa din Vietnam sunt membri ai Partidului Comunist.

În prezent, doar 300 din 857 de agenții media sunt independente financiar. În timp ce majoritatea ziarelor de partid sunt sprijinite de la bugetul de stat, ziarele din ministere, departamente și organizații trebuie să își gestioneze finanțele și continuă să se confrunte cu multe dificultăți. Bugetul statului este insuficient pentru a acoperi operațiunile presei.

Și, deși nu există o lege sau reguli etice pentru jurnaliştii din Vietnam, aceștia trebuie să fie atenți la ce publică, altfel nu sunt plătiți și chiar pot primi amenzi.

Pe de altă parte, organizația Reporteri fără frontier arată că cel puțin 42 de jurnalişti independenţi sunt în închisoare în Vietnam. Mai mult, jurnaliștii din mass-media mainstream, indiferent dacă sunt afiliați la stat sau nu, practică autocenzura intern sau au un redactor șef care este responsabil de cenzurarea conținutului. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *