◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro11.05.2024

China continuă să răpească jurnaliști incomozi… peste hotare. RSF cere eliberarea lui Yang Zewei

Organizația Reporteri fără frontiere (RSF) solicită eliberarea jurnalistului chinez Yang Zewei, care a fost răpit în Laos în urmă cu trei luni și este reținut în China sub o acuzație care îi poate aduce închisoarea pe viață.

Jurnalistul, comentatorul politic și apărătorul libertății presei chinez Yang Zewei, cunoscut și sub pseudonimul Qiao Xinxin, a fost răpit din reședința sa din Vientiane, capitala Laos, în jurul datei de 31 mai 2023. Deținut în centrul de detenție Hengyang, din provincia Hunan (sudul Chinei), Yang ar fi fost acuzat de „subminare a puterii de stat”, care implică o pedeapsă maximă de închisoare pe viață.

Potrivit unui martor, doi ofițeri de poliție și șase agenți chinezi au percheziționat casa lui Yang, din Laos, unde jurnalistul se afla în exil. Potrivit rsf.org, înainte de răpire, Yang a susținut că se află sub supravegherea poliției chineze, în timp ce familia sa din China a primit amenințări. „Este îngrozitor să vezi că China, unul dintre cei mai mari actori în ceea ce privește represiunea transnațională împotriva jurnaliștilor, nu ezită să recurgă la răpiri chiar și în afara granițelor sale, cu complicitate activă a altor regimuri autoritare. Îndemnăm democrațiile să creeze presiuni pentru a asigura eliberarea lui Yang alături de toți ceilalți jurnaliști și apărători ai libertății presei deținuți în țară”, punctează Cédric Alviani, director al Biroului RSF Asia-Pacific.

În ultimii ani, Yang Zewei a lucrat ca jurnalist în orașul Guangzhou, din sudul Chinei, și a contribuit și la Radio Free Asia, organsm mass-media finanțat de Congresul SUA. În martie 2023, el a lansat și campania online „Ban Great Firewall” (cunoscută și sub numele de „BanGFW”), care pledează pentru încetarea cenzurii internetului în China.

Aceasta nu este prima răpire efectuată de regimul chinez în străinătate. În 2015, editorul suedez Gui Minhai, co-fondatorul editurii Causeway Bay Books, din Hong Kong, specializată în articole de investigație legate de liderii chinezi, a fost răpit în Thailanda. Gui este încă reținut, după ce a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru „spionaj”.

China ocupă locul 179 din 180 în Indexul mondial al libertății presei 2023, realizat de RSF. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *