◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.05.2024

Legătura dintre sateliții Starlink și… OZN-uri

La începutul pandemiei, mulți oameni s-au trezit petrecând mult mai mult timp acasă decât de obicei, iar câțiva cercetători au fost curioși de efectele măsurilor de sănătate publică asupra unui domeniu de nișă al științei: observările de OZN-uri.

Rapoartele de presupusă observare de obiecte zburătoare nedentificate au crescut în 2020, dar, potrivit cercetătorilor, cauza nu părea să fie pandemia. În schimb, un factor recurent s-a dovedit a fi o companie deținută de Elon Musk.

Cercetătorii americani de la Centrului de Studii OZN au crezut că, din cauza blocajelor și a măsurilor de distanțare fizică, împreună cu o creștere a anxietății în rândul populației, este posibil să fi existat o creștere a observațiilor de acest tip, dar, după ce au analizat datele de la Centrul Național de Raportare OZN (NUFORC) și Rețeaua Mutual OZN (MUFON), care adună rapoarte OZN de pe tot teritoriul SUA și Google Community Mobility Reports, experții au constatat, pe de o parte, că în fiecare bază de date au fost înregistrate aproximativ 600 de rapoarte suplimentare în comparație cu nivelurile pre-pandemie, iar pe de altă parte, o corelație între momentul lansării unui nou satelit Starlink și creșterea numărului de observări de OZN-uri.

Începând cu sfârșitul anului 2019, SpaceX a început lansări regulate de sateliți Starlink, care oferă acoperire prin satelit de internet în 50 de țări. Potrivit ctvnews.ca , aceste lansări includ până la 60 de sateliți simultan, adăugând semnificativ la numărul de obiecte mici care zboară pe cer. „Acest studiu pune în lumină impactul potențial al factorilor sociali asupra raportării OZN”, a declarat Mark Rodeghier, director științific al Centrului de Studii OZN, într-un comunicat de presă.

Starlink a lansat până acum peste 3.000 de sateliți, lucru despre care astronomii își exprimă îngrijorări de mai mulți ani. Un studiu din 2022 a raportat că sateliții Starlink, care alcătuiesc în prezent cea mai mare constelație de pe orbita joasă a Pământului, au creat 5.301 de dungi în imaginile de arhivă pe care oamenii de știință le-au făcut pe cerul nopții. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *