◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

„Internet For Trust”. Conferință gobală UNESCO pentru combaterea dezinformării

Peste 3.000 de reprezentanți ai guvernelor, organisme de reglementare, companii digitale, mediul academic și societatea civilă se vor reuni în perioada 22-23 februarie, sub egida UNESCO, pentru prima conferință globală care să abordeze amenințările la adresa integrității informațiilor și a libertății de exprimare reprezentate de platformele de social media. Conferința globală „Internet for Trust” va avea loc în perioada 22-23 februarie 2023 la sediul UNESCO din Paris, împreună cu o zi de evenimente paralele organizată de partenerii UNESCO pe 21 februarie. „Ne confruntăm cu una dintre cele mai complexe și decisive provocări ale timpului nostru. O vom înfrunta împreună, prin stabilirea unor principii comune bazate pe drepturile omului, în special pe libertatea de exprimare”, a declarat Audrey Azoulay, director general al UNESCO.

Deși au revoluționat comunicațiile și diseminarea cunoștințelor, astăzi, platformele de social media sunt uneori responsabile pentru diseminarea dezinformării, discursul instigator la ură și teoriile conspirației. Algoritmii integranți ai modelelor de afaceri ale majorității platformelor de social media acordă adesea prioritate angajamentului față de siguranță și drepturile omului.

Multe țări din întreaga lume au emis sau iau în considerare în prezent legislație națională pentru a aborda răspândirea conținutului dăunător. O parte din această legislație riscă să încalce drepturile omului ale populațiilor lor, în special dreptul la libertatea de exprimare și opinie. Există, de asemenea, disparități mari în distribuția resurselor de moderare între regiuni și limbi. Este nevoie urgentă de o abordare consecventă la nivel mondial, bazată pe standardele internaționale privind drepturile omului.

Conferința UNESCO răspunde unui apel global la acțiune din partea Secretarului General al Națiunilor Unite, Antonio Gutérres, pentru a aborda răspândirea dezinformării și negarea faptelor stabilite științific, care reprezintă „un risc existențial pentru umanitate”.

În calitate de agenție a ONU pentru comunicare și informare, UNESCO a condus o serie de consultări globale pentru a defini orientări comune pentru abordarea acestei probleme. Conferința va fi o oportunitate cheie de schimb între diferiți actori în timpul procesului consultativ. UNESCO va finaliza și va publica liniile directoare la jumătatea anului 2023. Acestea vor fi apoi utilizate de guverne, organismele de reglementare și judiciare, societatea civilă, mass-media și companiile digitale, pentru a ajuta la îmbunătățirea fiabilității informațiilor online, promovând în același timp libertatea de exprimare și drepturile omului.

Participanții la conferință vor călători din toate regiunile lumii pentru a participa la acest dialog important. Printre contribuitorii de seamă se vor număra jurnalista Maria Ressa, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, jurnalista de investigație, câștigătoare a premiului Pulitzer, Julia Angwin, Irene Khan, raportorul special al ONU pentru dreptul la libertatea de exprimare, Daniel Motaung și Christopher Wylie, ambii denunțători Facebook, și Roberto Luis Barroso, judecătorul Curții Supreme din Brazilia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *