◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Studiu. Doi giganți ai pesticidelor au ținut la sertar studii despre toxicitatea acestor substanțe

Giganții agrochimici Bayer și Syngenta încalcă obligațiile legale de a reține informații privind riscul de toxicitate pentru activitatea cerebrală al pesticidelor, a declarat Comisia Europeană. „Acesta este o problemă foarte serioasă și o considerăm o încălcare a obligațiilor legale ale acelor companii”, punctează Claire Bury, director general adjunct la DG SANTE.

Comentariile vin în urma unui studiu publicat în jurnalul Environmental Health, în care cercetătorii au descoperit că respectivele companii nu au dezvăluit mai multe studii privind toxicitatea cerebrală a unora dintre pesticidele lor către autoritățile UE competente. Evaluările siguranței pesticidelor și a altor produse de protecție a plantelor (PPP) în UE se bazează în mare măsură pe studii comandate de producătorii de produse, care sunt obligați să transmită toate rezultatele agențiilor UE, în special Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Agenției pentru Produse Chimice (ECHA). Dar cercetătorii au descoperit că din 35 de studii pe care companiile le-au transmis autorităților americane, nouă nu au fost dezvăluite UE, chiar dacă majoritatea ar fi avut „un impact real sau potențial de reglementare”, a constatat studiul citat de EURACTIV.

 

„Nu era obligatoriu”…

De partea lor, cele două companii susțin că au îndeplinit toate cerințele care le-au fost cerute. „Nu le-am prezentat la acel moment autorităților de reglementare din UE deoarece nu erau obligatorii și am stabilit că nu au furnizat nicio informație nouă”, a declarat Alexandra Brand, directorul executiv al Syngenta pentru Europa, Africa și Orientul Mijlociu, în timpul audierii, adăugând că regulamentul european de protecție a culturilor la acea vreme îi încuraja pe solicitanți „să trimită doar datele necesare”.

Dar Comisia a fost fără echivoc. „Ceea ce s-a făcut nu a fost correct și nu a fost în conformitate cu obligațiile”, a spus Bury, adăugând că executivul UE consideră că „studiile ar fi trebuit depuse”.

Între timp, directorul executiv al EFSA, Bernard Url, a adăugat că dintr-o „viziune etică, științifică”, nu poate fi de acord cu companiile: „Nu este doar lipsit de etică, este și o încălcare a regulamentului”.

Pentru Axel Mie, cercetător la Universitatea din Stockholm, care a contribuit la studiul original, este „posibil, dar nu sigur” ca divulgarea studiilor să fi putut bloca aprobarea acestor pesticide în UE.

Potrivit Comisiei, este responsabilitatea țărilor UE să propună sancțiuni aplicanților în cazul încălcării obligației legale, cum ar fi neprezentarea documentelor relevante.

Dar pentru moment, niciun stat membru nu a informat executivul UE cu privire la intențiile de a face acest lucru, deși Comisia le-a „amintit în mod explicit aceste cazuri”.

La rândul său, EFSA a îndemnat țările UE să ia în considerare sancțiuni financiare. (redacția UZPR)

Foto: Eric Brehm/Unplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *