◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Joburi (deocamdată) la adăpost de „invazia” inteligenței artificiale

De la începutul revoluției industriale au existat amenințări că noile mașini – de la războaie mecanizate la microcipuri – ar uzurpa locuri de muncă ale oamenilor. În cea mai mare parte, oamenii au învins. Acum, spun unii experți, cu omniprezența intelugenței artificiale (AI), roboții chiar au început să înlocuiască unii lucrători.

 

Știință, drept, jurnalism de investigație

Un raport al Goldman Sachs a estimat că AI capabilă să genereze conținut ar putea face un sfert din toată munca realizată în prezent de oameni. În Uniunea Europeană și SUA, mai arată raportul, 300 de milioane de locuri de muncă ar putea fi pierdute din cauza automatizării. „Și asta ar putea fi îngrozitor”, spune Martin Ford, autorul cărții „Rule of the Robots: How Artificial Intelligence Will Transform Everything”: „S-ar putea întâmpla multor oameni, potențial destul de brusc, potențial toți în același timp. Și asta are implicații nu doar pentru acești indivizi, ci și pentru întreaga economie. Cred că, în general, există categorii care vor fi relativ protejate în viitorul apropiat. Prima ar fi locurile de muncă cu adevărat creative”.

Asta nu înseamnă neapărat că toate locurile de muncă care sunt considerate „creative” sunt sigure. De fapt, lucruri precum designul grafic și rolurile legate de arta vizuală pot fi printre primele care vor simți impactul AI; algoritmii de bază pot direcționa un bot să analizeze milioane de imagini, permițând AI să stăpânească estetica instantaneu, potrivit BBC. Dar există o anumită siguranță în alte tipuri de creativitate, spune Ford: „În știință, medicină și drept… oameni a căror slujbă este să vină cu o nouă strategie juridică sau de afaceri. Cred că va continua să existe loc acolo pentru oameni”, punctează Ford.

 

Electricieni, asistente, medici

A doua categorie sunt locurile de muncă ce necesită relații interpersonale sofisticate – asistente, consultanți de afaceri și jurnaliști de investigație. Acestea sunt locuri de muncă, spune el, „în care este nevoie de o înțelegere foarte profundă a oamenilor. Cred că va trece mult timp până când AI va avea capacitatea de a interacționa în moduri care construiesc cu adevărat relații”.

A treia „zonă sigură” pentru oamenii asaltați de capacitățile AI sunt acele joburi care necesită multă mobilitate, dexteritate și capacitate de rezolvare a problemelor în medii imprevizibile. „Electricienii, instalatorii, sudorii și alte ocupații de acest tip se încadrează în această categorie. Acestea sunt locuri de muncă în care există o situație nouă tot timpul și sunt cel mai greu de automatizat”, consideră Ford.

Joanne Song McLaughlin, profesor asociat de economia muncii la Universitatea din Buffalo, SUA, susține că în realitate majoritatea locurilor de muncă, indiferent de industrie, au aspecte care probabil vor fi automatizate de tehnologie: „În multe cazuri, nu există nicio amenințare imediată la adresa locurilor de muncă, dar sarcinile se vor schimba. Locurile umane vor deveni mai concentrate pe abilitățile interpersonale. Este ușor de imaginat că, de exemplu, AI va detecta cancerul mult mai bine decât ar putea oamenii. În viitor, presupun că medicii vor folosi acea nouă tehnologie. Dar nu cred că întregul rol al doctorului va fi înlocuit”. (redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *