◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.05.2024

Registrul de transparență al lobby-ului în UE se simplifică prin… complicare

„Qatargate” se tot „diluează”, iar ieșirea scandalului de corupție din prim-planul preocupărilor publicului a încetinit și procesul de transparentizare a lobby-ului la Bruxelles, o adevărată industrie deasupra căreia plutește o pâclă groasă. „Faptul că registrul nu este cu adevărat obligatoriu este un defect uriaș în abordarea UE cu privire la aceste probleme”, a declarat Vicky Cann, de la European Business Observatory, ONG cu sediul la Bruxelles.

Aceste constatări apar pe fondul unei serii de propuneri ale președintelui Parlamentului European de a elimina corupția, în urma scandalului de lobby „Qatargate” și cărora le-au urmat anumite verificări. Astfel, potrivit goodwordnews.com, Cann a identificat aproximativ 431 de intrări „suspecte”, care au fost apoi revizuite de Secretariatul Registrului. Secretariatul i-a contactat apoi pe fiecare și a constatat că doar trei procente din înregistrările inițiale erau corecte.

Pe de altă parte, cheltuielile de lobby continuă să ridice semne de întrebare când vine vorba despre acuratețea cheltuielilor. De exemplu, European Spallation Source, o unitate de cercetare suedeză, se află acum în fruntea listei de cheltuieli pentru cei aproximativ 13.000 de lobbyiști din registru. În ciuda faptului că are un singur lobbyist declarat la Bruxelles, compania suedeză susține că a cheltuit doar anul trecut 10 milioane de euro pentru lobby. Prin comparație, Consiliul European al Industriei Chimice are 79 de lobbyști cu normă întreagă și a declarat nouă milioane de euro pentru lobby.

Transparency International EU, cu sediul la Bruxelles, spune că problema s-ar putea datora parțial noilor categorii de înregistrare, care sporesc confuzia, deoarece unele solicită participanților să raporteze costurile operaționale globale, în timp ce altele raportează doar costurile de lobby. Coincidență sau nu, noile reguli complică și mai mult accesul la ceea ce se întâmplă de fapt pe segmentul lobby-ului de la Bruxelles. „Este în esență un registru de lobby, care este semnificativ mai puțin util decât înainte”, punctează Raphaël Kergueno, de la Transparency International EU. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *