◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.05.2024

Migrația în UE – date noi, diviziuni vechi între statele membre

Anul trecut, UE a înregistrat peste 330.000 de treceri neregulate a frontierei, o creștere de 64% față de anul precedent. Liderii europeni sunt gata să readucă migrația în fruntea agendei politice. Problema, responsabilă pentru deschiderea unor fisuri adânci între țările UE, nu a dispărut niciodată. Dar o creștere cu 64% a trecerilor neregulate de frontieră – aproximativ 330.000 – și o creștere cu 46% a cererilor de azil – aproape 924.000 –au stârnit un nou sentiment de urgență în rândul politicienilor.

Austria solicită fonduri UE pentru a finanța un nou gard de-a lungul graniței Bulgaria-Turcia. Italia face eforturi pentru un cod de conduită la nivelul UE pentru navele de salvare din Mediterana. Iar Danemarca, o țară care urmează o politică de „zero azil”, caută sprijin pentru a înființa centre de primire în afara blocului.

Potrivit Euronews, Comisia Europeană încearcă să facă să avanseze „Noul Pact privind migrația și azilul”, o propunere complexă, care este menită să reunească toate aspectele diferite ale politicii de migrație și să înlocuiască abordarea ad-hoc de criză existentă. .

„Migrația este o provocare europeană care trebuie rezolvată printr-un răspuns european”, a scris președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o scrisoare.

În mod esențial, „Noul Pact” se bazează pe vechiu principi – care a pus de ani de zile statele membre în dispută – împărțirea echitabilă a responsabilității și solidaritatea.

„Între o stâncă și un loc greu” Conform așa-numitului Regulament Dublin, adoptat pentru prima dată în 2013, cererea depusă de un solicitant de azil devine responsabilitatea primului stat membru de sosire.

Acest sistem a fost criticat pe scară largă de guverne și organizații ale societății civile, deopotrivă, deoarece pune o povară disproporționată națiunilor din prima linie, cum ar fi cele din Marea Mediterană, care se confruntă cu sarcina uriașă de a procesa cererile de azil din partea migranților care, destul de des, nu fac. doresc să rămână în acea țară și preferă să călătorească spre nord. „Fluxurile de migrație, presiunile migraționale continuă, dar statelor membre le este foarte greu să convină asupra unui set de soluții eficiente și comune în acest sens. Unele state membre pur și simplu refuză și nu vor participa la scheme care implică relocarea migranților în întreaga UE”, explică Andrew Geddes, director la Centrul pentru Politica Migrației de la Institutul Universitar European (IUE). (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *