◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

UE plătește gestionarea migrației (și) în Tunisia

Comisia Europeană va oferi 675 de milioane de euro Tunisiei în acest an, ca parte a noului acord pentru a sprijini economia țării nord-africane, proiectele intercontinentale și eforturile de a reduce migrația.

Anunțul a fost făcut în urma semnării Memorandumului de Înțelegere UE-Tunisia la Tunis, cu președintele tunisian Kais Saied, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul italian Giorgia Meloni și omologul olandez Mark Rutte.

Fondurile vor fi folosite pentru a sprijini economia aflată în dificultate a Tunisiei, pentru a combate migrația și pentru a finanța proiecte de fibră optică și cabluri electrice subacvatice între UE și Africa de Nord.

Cele 675 de milioane de euro vor proveni de la bugetul UE în cadrul Fondului European de Dezvoltare Durabilă și includ 150 milioane de euro din sprijin bugetar direct.

Din cele 675 de milioane de euro, UE alocă aproximativ 105 milioane de euro pentru gestionarea migrației, inclusiv pentru lupta împotriva „plecărilor neregulate”, întoarcerea străinilor în Tunisia în țările lor de origine, întoarcerea tunisienilor fără permisiunea de a rămâne în Tunisia și sprijin pentru paza de coastă tunisiană cu noi echipamente pentru activități de căutare și salvare. „Așteptăm cu nerăbdare să îmbunătățim cooperarea în domeniul returnărilor”, a spus un oficial UE citat de EURACTV.

Sosirile din Tunisia au crescut semnificativ în ultimele luni. Numai în ultima săptămână, aproximativ 6.500 au debarcat în Italia, a raportat institutul italian de cercetare ISPI.

Memorandumul face referire la respectarea drepturilor omului și a dreptului internațional, fără oferi detalii. Acordul a subliniat crearea unui nou program de vize pentru cetățenii tunisieni care să vină să lucreze în UE, în cadrul așa-numitului „Parteneriat pentru talente”, pentru a promova migrația legală „calificată”.

Potrivit site-ului web al Comisiei, proiectul își propune să stimuleze „mobilitatea internațională reciproc avantajoasă, bazată pe o mai bună potrivire a nevoilor și competențelor pieței muncii între UE și țările partenere”.

Implementarea acestor inițiative va fi discutată în al treilea trimestru al anului 2023, iar un Consiliu de Asociere UE-Tunisia va avea loc înainte de sfârșitul anului.

Ca acord politic, memorandumul va trebui să fie aprobat de guvernele naționale.

Nu este pentru prima dată când UE alocă finanțare unor țări terțe pentru gestionarea migrației. Potrivit rescue.org, „Acordul UE-Turcia” este termenul adesea folosit pentru a descrie „declarația de cooperare” dintre statele UE și guvernul turc, care a fost semnată în martie 2016. S-a convenit atunci, printre altele, ca Turcia să ia toate măsurile necesare pentru a opri migranții care călătoresc ilegal către insulele grecești și în schimb să primească șase miliarde de euro pentru a îmbunătăți situația umanitară cu care se confruntă refugiații din țară. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *