◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Academia de Medicină a Franței, favorabilă sinuciderii asistate, în anumite condiții

Organismul public responsabil de consilierea guvernului în chestiuni de sănătate publică, Academia Națională de Medicină a Franței, s-a pronunțat în favoarea sinuciderii asistate, despre care spune că presupune punerea la dispoziție a unui produs letal pacienților, oferindu-le „libertatea supremă de alegere”. Autoritatea menționează că este vorba despre cazuri excepționale, enumeră condițiile și exclude eutanasia din recomandările sale.

Pentru pacienții care suferă de o boală gravă și incurabilă cu prognostic vital pe termen scurt, „actualul cadru legal este satisfăcător”, a spus organismul francez, în ciuda faptului că a remarcat un „decalaj între lege și aplicarea acesteia”. Îngrijirile paliative ar trebui „dezvoltate”, pentru a le face mai accesibile și mai eficiente, a adăugat acesta.

Dar pentru persoanele cu boli grave și incurabile care se află în „suferință fizică și psihologică”, dar al căror prognostic nu pune viața în pericol pe termen scurt, trebuie pusă problema sinuciderii asistate.

Autoritatea pledează pentru modificarea legislației actuale pentru a „răspunde la anumite forme de suferință care nu sunt acoperite de legea actuală” și respinge posibilitatea introducerii eutanasiei, adică administrarea unui produs letal de către o terță persoană, pe motiv că „încalcă Jurământul Hipocratic” depus de medici, în temeiul căruia un îngrijitor se obligă să nu provoace niciodată moartea unei persoane.

În sfârșit, organismul consideră că măsurile de protecție sunt esențiale înainte de a se realiza sinuciderea asistată, în cazul în care Parlamentul francez decide să voteze în acest sens, potrivit EURACTIV.

În special prevederile care guvernează procesul decizional trebuie să fie „foarte stricte”, pentru a evita riscul abuzurilor și pentru a „promova un sfârșit demn și pașnic al vieții” pentru persoanele care se află deja într-o situație vulnerabilă. Minorii și persoanele care suferă de boli psihiatrice și depresie ar trebui excluse din sfera sinuciderii asistate, explică membrii instituției, care susține o „evaluare colegială” înainte de luarea oricărei decizii, sprijin prealabil prin îngrijiri paliative și asigurarea faptului că solicitarea pacientului este „informată, gratuită și reiterată”.

O dezbatere în acest sens se desfășoară în prezent în Franța, cu privire la schimbările aduse cadrului legal care reglementează sfârșitul vieții, un proiect de lege urmând să fie prezentat de guvern până la sfârșitul verii. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *