◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.05.2024

Mari inventii întâmpinate cu acerbă rezistență

Unt anumite lucruri și sisteme fără de care lumea contemorană nu se poate imagina. Și este greu de crezut că au fost întâmpinate cu o rezistență teribilă în sânul societății. Și totuși…

Cei care locuiesc în locuri friguroase puteau obține întotdeauna gheață atunci când era nevoie în lunile de iarnă, așa că abia în secolul al XIX-lea gheața a devenit o industrie globală, fiind nevoie de multă muncă și de publicitate inteligentă pentru a o face. Un recoltator de gheață, Frederic Tudor, din Noua Anglie, a încercat timp de decenii să genereze interes și cumpărători pentru rodusele sale pe care le tăia din lacuri și iazuri înghețate. Gândindu-se la o cutie, i-a întrebat pe locuitorii din orașul său natal din Massachusetts dacă ar dori gheață astfel ambalată. Când au auzit, toți au râs de el. Chiar și ziarul Boston Gazette a intervenit, titrând: „Sperăm că aceasta nu se va dovedi a fi o speculație… alunecoasă”. Frederic Tudor este binecunoscut astăzi ca „Regele Gheții”.

În anii 1960, distracția recent dezvoltată – skateboardul – abia începea să se prindă de copii. Dar nu și cu… părinții, care considerau sportul ca fiind doar un moft – posibil fatal – și nu le-a plăcut deloc. În 1965, conform Pittsburgh Press, Harry H. Brainerd, comisarul pentru siguranța traficului din Pennsylvania, a declarat că skateboardingul este „extrem de periculos”. Și nu a fost singurul – o organizație politică liberală numită „Americanii pentru acțiune democratică” a trimis o petiție Comisiei pentru siguranța produselor de consum din SUA, în 1979, cerând interzicerea completă a skateboard-urilor.

O altă predicție cumplit de greșită a fost a călugărului Johannes Trithemius, care a crezut cu tărie că… tiparnița va eșua. În eseul său, „În laudele cărturarilor”, el a afirmat că scrierea manuală era moral superioară tipăririi cu o mașină: „Cuvântul scris pe pergament va dura o mie de ani… cuvântul tipărit este pe hârtie… cel mult două sute de ani”.

Pe de altă parte, Jan David Jubon, consultant în telecomunicații în anii 1980, a stârnit multă supărare când a prezis că se vor vinde foarte bine noile dispozitive de telefonie mobilă. Doar că nici măcar „părintele telefonului mobil”, Marty Cooper, nu a realizat cât de important ar putea deveni telefonul mobil în curând. Într-un interviu, Cooper spunea că „nu vor fi niciodată suficient de ieftine”…

Chiar de la început, când Sony a lansat primul Walkman, în 1979, nu toată lumea a acceptat invenția lui Akio Morita, CEO-ul Sony. „Părea că nimănui nu i-a plăcut ideea. La una dintre întâlnirile noastre de planificare a produsului, unul dintre ingineri a spus că sună ca o idee bună, dar nu crede că îl vor cumpăra oamenii dacă nu are o capacitate de înregistrare. Chiar și „oamenii noștri de marketing au fost lipsiți de entuziasm… Au spus că nu se va vinde”.  Walkman-ul avea să fie criticat și de câteva guverne ale orașelor, care u încercat să interzică dispozitivul, susținând că reprezintă o amenințare pentru siguranța publică. Chiar și astăzi, în Woodbridge, New Jersey, încă se aplică o lege – care vine cu o amendă de 50 de dolari – dacă cineva este prins purtând Walkman în timp ce traversează strada.

Dacă în 1992, o revistă din New York numită Outlookcria că radioul din mașină „se spune că este cea mai recentă dezvoltare genială inventiv pentru amuzamentul fanului radioului”, în 1930, New York Times a scris un articol subliniind… dezavantajele tehnologiei radio auto, care spunea: „Muzica din mașină l-ar putea face să nu audă claxonul unui automobil care se apropie sau al unei sirene de pompieri sau ambulanțe… Imaginați-vă. cincizeci de mașini într-o stradă de oraș difuzând un meci de fotbal! Sunt sigur că așa ceva nu ar fi tolerat de autoritățile de trafic ale orașului”.

Nici înera tehnologiei și a tuturor posibilităților lumea nu este lipsită de stfel de păreri… Potrivit unui articol din New York Times, din 2015, scris de cronicarul de tehnologie Nick Bilton, acesta se întrebă dacă nu cumva ceasurile inteligente cresc riscul purtătorului de a face cancer. În loc să cerceteze studiile pe acest subiect, Bilton s-a aruncat direct în echivalarea pericolelor utilizării unui smartwatch cu… fumatul. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *