◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Germania oferă 200 de euro tinerilor, pentru a-i cheltui pe…  cultură

 

Guvernul german oferă 200 de euro tuturor tinerilor adulți pentru a-i cheltui pe cultură. Inițiativa „KulturPass” a debutat pe 14 iunie. Tinerii de 18 ani din Germania au fost invitați să se înregistreze pe o aplicație numită „KulturPass”, pentru a primi 200 de euro de la govern, iar abonamentul poate fi cheltuit pentru o varietate de activități culturale la alegere, inclusiv vizite la muzee, filme, teatru și concerte. Deținătorii pot cheltui banii și pe obiecte fizice, cum ar fi discuri și cărți, și chiar pe instrumente muzicale – deși banii trebuie cheltuiți „local”, excluzând serviciile de streaming și abonament non-germane.

Finanțarea, care a costat guvernul german 100 milioane de euro, se va aplica inițial la aproximativ 750.000 de persoane. Oricine împlinește 18 ani în 2023 și este rezident înregistrat în Germania este eligibil pentru program, potrivit dw.com.

Guvernul federal își propune astfel să încurajeze tinerii să experimenteze cultura la nivel local: „Vrem să deschidem calea către cultură”, a declarat Claudia Roth, comisarul guvernului federal pentru cultură și media. „KulturPass” este destinat și sprijinirii sectorului cultural, care continuă să sufere efectele pandemiei.

Când planurile au fost anunțate pentru prima dată, unii critici s-au temut că de acești bani ar putea profita giganții internetului, până când a devenit clar că marii retaileri online precum Amazon, serviciile de streaming precum Netflix sau platformele muzicale precum Spotify vor fi excluse din „KulturPass”.

Furnizorii de cultură trebuie să se înregistreze pentru a face parte din program. Peste 700 de evenimente și organizații culturale s-au alăturat inițiativei până acum.

Franța a lansat un program în care 300 de euro au fost înmânați tinerilor de 18 ani în 2021. Le-a permis tinerilor francezi să cheltuiască voucherul pe activități și pe platforme de streaming franceze, instrumente muzicale și cărți. Dar, spre frustrarea multor campioni ai artei și culturii clasice franceze, după cum a punctat The New York Times, 75% din achizițiile din 2021 au fost de cărți, dintre care două treimi au fost… ediți japoneze în benzi desenate.

Spania, care și-a lansat propriul program, de 400 de euro, în 2022, a încercat să găsească un compromise, prin plasarea unui plafon la cât ar putea fi cheltuit pentru fiecare tip de serviciu. De exemplu, doar 100 de euro pot fi cheltuiți pe obiecte fizice și doar 200 de euro pe bilete pentru evenimente live. (redacția UZPR)

Foto: Simon Maage/Unsplash

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *