◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro06.05.2024

Cu romantică simțire…

În organizarea Filialei Presa Culturală a UZPR, a Revistei „Astralis” ce apare sub egida Uniunii, și cu sprijinul Muzeului Literaturii Române, miercuri 17 iunie a avut loc, la sediul Muzeului, lansarea cărții „Jazz de buze și atingeri” (București, Ed. Astralis, 2023, cu o prefață de Marian Nencescu, coperta și ilustrațiile de Valentin Tănase), a poetei Daniela Gherasă. Avocată de succes, dar și scriitoare cunoscută în mediile culturale și publicistice bucureștene, colaboratoare a revistelor „Astralis” și Clipe albastre”, Daniela Gherasă s-a bucurat cu acest  prilej  de susținerea unor cunoscuți critici și jurnaliști, între care  scriitoarea Camelia Pantazi-Tudor, redactor-șef al revistei „Astralis”, moderatorul manifestării, avocatul și jurnalistul George Vlaicu, redactor-șef adjunct al publicației  „Cronica Timpului”, ce apare sub egida UZPR, criticul literar și jurnalistul cultural Marian Nencescu, secretar al Filalei Presa Culturală, poeta Elena Armenescu, membră a UZPR și actriță a trupei „Teatrum Nostrum”, scriitoarea Cleopatra Luca, decana de vârstă a Filialei Presa Culturală, poeta Evelyne Maria Croitoru, criticul literar Lucian Gruia și poetul Victor Gh. Stan, redactorul-șef al publicației „Clipe albastre” pe care a înființat-o și o conduce din 1990 și președintele Cenaclului „Destine”. Învitat special al evenimentului a fost pictorul și graficianul Valentin Tănase, directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei, cel care a conferit cărții o ținută editorială de lux. A recitat din versurile sărbătoritei poeta și avocata Gabriela Enescu, o voce lirică de exceptie.

Debutantă în 2019 cu un volum remarcat la vremea respectivă de critică, „Veșminte de Luceafăr” (Ed. Astralis, cu ilustrații de Mihai Cătrună), girat între alții și de publiciștii George Vlaicu și Victor Gh. Stan, și comentat de criticii Marian Nencescu, Aureliu Goci, Gabriela Banu și Elena Armenescu, poeta Daniela Gherasă practică o lirică de factură neo-romantică, reînviind mituri vechi, unele culese din universul tradițional autohton, combinate cu interpretări și informații din zona ezoterică, sau din domeniul științelor avansate, precum fizica și psihologia cuantică, ce conferă comunicării sale lirice un un halou de mister. Ușurința cu care mânuiește noțiunile ezoterice, rod al unei asidui frecventări a textelor sacre, îi asigură poetei un loc priviegiat între creatorii contemporani. Noul volum, „Jazz de buze și atingeri” continuă pe același ton aluziv-emotiv, adâncind comunicarea de tip meditativ, amplificată, de data aceasta, printr-o nuanță de tragism. Asistăm astfel la un exces lasciv, bine controlat, o unică melopee lirică, monotonă și continuă, ce asigură fundalul emotional pentru devoalarea motivului central al volumului, „jazz-ul de buze și atingeri”, metaforă ce exprimă contopirea cu transcendența.

Tragică, dureroasă, eliberatoare, poezia din acest nou volum al Danielei Gherasă este, cu totul, un imn de dragoste, o chemare a firii, o mântuire. Născută sub o zodie romantică, poeta evoluează spre un expresionism tragic, de tip panteist. Cu har și „îmbătată de iubire”, Daniela Gherasă ne amintște de starea edenică, de început, a liricii de tip meditativ.

Marian NENCESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *