◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Inteligența artificială a intrat în lupta cu știrile false

Inteligența artificială  accesibilă face mai ușor ca niciodată să fie create imagini false. Dar instrumentele de limbaj AI pot ajuta, în același timp, la dezmințirea acestora.

Într-o lume în care știrile false se răspândesc cu o viteză vertiginoasă, în ciuda nenumăratelor ore de muncă și a milioanelor de dolari investiți în proiecte și politici menite să promoveze informația veridică, situația rămâne departe de a fi ideală – și asta a fost înainte ca inteligența artificială să poată fi „înrolată” pentru a crea imagini false cu aspect realist. În condițiile în care combaterea dezinformării este aproape imposibilă, deoarece masa mare de știri false răspândite pe rețelele de socializare nu poate fi gestionată manual, aici poate intervene aceeași… AI, care poate juca un rol în demascarea știrilor false, indiferent de modul în care sunt generate. Această putere vine în primul rând prin creșterea explozivă a modelelor de limbaj mari, precum GPT-4. Iar anunțul lui Elon Musk că va crea un chatbot centrat pe adevăr poate fi considerată o inițiativă pe această linie.

 

Dezvoltatorii anonimi au luat-o înaintea decidenților politici

Legislatorii UE solicită o dezvoltare a inteligenței artificiale „centrată pe om, sigură și de încredere”. Potrivit decrypt.co , un grup de parlamentari care lucrează la abordarea Uniunii Europene cu privire la inteligența artificială a cerut crearea unor „principii de guvernare” globale pentru tehnologia în plină dezvoltare, ca răspuns la temerile legate de ritmul dezvoltării acesteia. O serie de membri ai Parlamentului European au semnat o scrisoare prin care solicită președintelui SUA, Joe Biden, și președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să convoace un summit global, în vederea creării „unui set preliminar de principii de guvernare”. Până la decizia politică, dezvoltatori anonimi au lansat AI Fact Checker, un instrument creat pentru a utiliza AI pentru a verifica informațiile. Odată ce un utilizator introduce o revendicare, platforma caută surse de încredere pe internet, analizează datele și compară aceste informații cu revendicarea furnizată. Apoi determină dacă afirmația este adevărată, falsă sau neclară și oferă surse pentru a-și susține concluziile. Decrypt a testat funcționalitatea instrumentului și a demonstrat un nivel de acuratețe de 100% la verificarea știrilor recente, a evenimentelor istorice și a informațiilor diverse.

 

Instrumente tot mai precise de verificare a faptelor și surselor

Alte instrumente AI vizează aceeași problemă: instrumentele de verificare a faptelor de la Google, Full Fact și FactInsect sunt printre cele mai renumite. Dar o alternativă începe să iasă în evidență, datorită ușurinței de utilizare și acurateței sale: browserul și motorul de căutare bazat pe inteligență artificială Microsoft. Gigantul software a integrat GPT-4 în browserul său Edge, oferind utilizatorilor un bot AI la îndemână. Spre deosebire de ChatGPT (care nu poate căuta informații pe web și are un set de date fix dinainte de 2021), noul Bing cu GPT-4 este capabil să navigheze pe web, astfel încât poate oferi răspunsuri exacte și actualizate instantaneu, oferind link-uri la surse de încredere pentru orice întrebare — inclusiv confirmarea sau dezmințirea unui fapt re stârnește dubii.

Pentru a verifica știrile false folosind GPT-4 cu Bing, pur și simplu e descarcă cea mai recentă versiune a browserului Edge și după un click pe pictograma siglă Bing, din colțul din dreapta sus, se va deschide un meniu din bara laterală, cu trei opțiuni. Se selectează opțiunea Chat, ste pusă întrebarea, iar sistemul Microsoft va oferi răspunsul.

De asemenea, utilizatorii pot face click pe opțiunea Insightsși vor obține informații relevante despre site-ul web care publică știrile. Spre deosebire de Instrumentul AI Fact Checker, acesta nu oferă un răspuns concret care să spună „acest lucru este adevărat” sau „acest lucru este fals”, dar oferă suficiente informații pentru a ajunge la o concluzie.

Potrivit experților, chiar dacă există încă unele deficiențe și riscuri asociate cu utilizarea algoritmilor AI pentru a verifica știrile (de exemplu, dacă un algoritm AI este antrenat cu date inexacte sau părtinitoare, performanța acestuia ar putea fi afectată negativ și poate produce rezultate incorecte), inteligența artificială este pe cale să devină o unealtă puternică pentru depistarea știrilor false. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *